Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк про надходження дороговартісних ліків

6 листопада 2018
5244

2 листопада на сайті інформаційного агентства “Українські національні новини” опубліковано матеріали, що базуються на брехні та маніпуляціях навколо деяких лікарських засобів, які були поставлені в Україну. Матеріали з’явилися в розділі “Блоги” під авторством Василя Апасова та в розділі новин під авторством Тараса Джміля. Обидві публікації демонструють непрофесійне та неетичне використання інформації. Роз’яснюємо, що було доставлено в Україну та чому маніпуляції навколо цього цінного вантажу недоречні.

1. Зазначені препарати - протиботулінічна сироватка, препарат Анакінра, яким держава вперше забезпечила пацієнтів з рідкісними формами первинних імунодефіцитів, а також низка реагентів - дійсно були доставлені Програмою розвитку ООН (ПРООН), яка є однією з трьох організацій, що здійснюють державні закупівлі ліків і медвиробів для України.  

2. Програма розвитку ООН (ПРООН) в якості безоплатної безповоротної допомоги передала 12 доз сироватки проти ботулізму для порятунку життів українців. Термін придатності препарату, ввезеного в Україну в якості допомоги, діє до 31 серпня 2019 року. У періоди сезонного зростання кількості випадків захворювання на ботулізм в Україні в середньому на місяць використовується до 6 доз сироватки. Таким чином, цієї партії допомоги вистачить на період, поки триватиме процедура реєстрації закупленого лікарського засобу: очікується, що орієнтовно через місяць препарат, який було обрано на відкритому міжнародному тендері, пройде реєстрацію і буде поставлений в Україну в рамках державних закупівель.

3. Препарат Анакінра (згаданий в матеріалах Василя Апасова та УНН за патентованою назвою Kineret) призначений для лікування у дітей первинних імунодефіцитів. Раніше батьки маленьких пацієнтів були змушені купувати препарат за кордоном, адже купити його в Україні, навіть за власний кошт, було неможливо – через невелику кількість пацієнтів виробник-монополіст не був зацікавлений у виході на український ринок. Залучення міжнародних організацій допомогло здійснити закупівлю на міжнародному ринку і забезпечити пацієнтів, які потребують саме цих ліків. У жовтні препарат доставлено в Україну, передано на зберігання державному підприємству “Укрвакцина”, звідки вся партія препаратів (952 дози) протягом тижня була розподілена та доставлена в Івано-Франківську та Полтавську області для пацієнтів, які, відповідно до даних департаментів охорони здоров’я цих областей, їх потребують. Маленькі пацієнти вже отримали свої ліки і розпочали лікування. Термін придатності всіх ввезених упаковок цих ліків складає 22 місяці, що на 10 місяців більше за період, протягом якого пацієнти повністю використають всі надані їм дози препарату.

4. Усі зазначені в матеріалах УНН лікарські засоби доставлено для забезпечення українців необхідним лікуванням. Всі ці препарати доступні пацієнтам безоплатно: як придбані за кошти державного бюджету, так і отримані в якості безоплатної допомоги. Жоден з цих препаратів не призначений для комерційного використання, не може бути проданим пацієнту та відпускається відповідно до визначених законом процедур. Ці препарати підлягають суворому обліку використання.

 

Читайте також