Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про “вакцини по блату”

30 січня 2019
13207

Народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у Facebook розмістив відео, на якому йому роблять щеплення проти кору, і написав, що вакцин немає. Лідер Радикальної партії брудно маніпулює інформацією і, звинувачуючи всіх навколо у брехні і вбивствах, сам ставить під загрозу питання національної безпеки - вакцинацію. В умовах епідемії кору це неприпустимо і аморально! Спростовуємо всі неправдиві тези в заяві Олега Ляшка.

 

Фейк: “Шукали вакцину по всій країні. Підняли на вуха кількох головних лікарів, головного інфекціоніста МОЗ та ще багатьох знайомих. Вакцини ніде немає”

Факт: У МОЗ України не існує посади головного інфекціоніста. Цю посаду ліквідували ще у липні 2017 року. Вакцини треба шукати не у головних лікарів чи інфекціоністів, а у комунальних закладах охорони здоров’я первинної ланки. Саме за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна вакцинуватися у кабінеті щеплень. Консультація лікаря перед щепленням є обов’язковим і дуже важливим етапом, який мінімізує ризики для здоров’я.

Станом на 24 січня у країні наявні понад 1 143 000 доз вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи). Зокрема у Чернігівській області, де перебував народний депутат, в амбулаторних медзакладах є 22 866 доз вакцини, в м. Прилуки - 830 доз. Прямий обов’язок і відповідальність обласного департаменту охорони здоров’я - забезпечити правильний розподіл вакцин між закладами охорони здоров’я в області, щоби вакцини були в усіх кабінетах щеплення - у кожному селі, селищі і місті області.

Треба розуміти, що наразі йдеться про комунальні заклади охорони здоров’я. Якщо народний депутат намагався знайти вакцину у приватних клініках, то тим більше дивними видаються звинувачення на адресу МОЗ України, оскільки забезпечення вакцинами приватних медичних закладів - відповідальність не міністерства, а керівництва таких закладів.

 

Фейк: “Через 4 години знайшли «по блату» кілька ампул”

Факт: Вакцини не надаються “по блату”, “для своїх” чи за домовленностями. Існує чітка процедура, визначена законодавчо. Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Так само вакцинуватися можуть люди, які контактували з хворим на кір. Ці процедури є абсолютно чіткими і прозорими.

Вакцинація проти кору є плановим заходом. У випадках контактування з хворим на кір  щеплення, за рекомендацією лікаря, може проводитись екстрено. Екстрено - означає протягом 72 годин після контакту. Народний депутат заявляє, що йому зробили щеплення “о 12 ночі”. Це грубе порушення норм та вимог роботи працівників медзакладу, адже наразі не зрозуміло, на яких підставах працівники у позаробочий час здійснювали вакцинацію, чи були це працівники кабінету щеплень і чи був пацієнт належно оглянутий сімейним лікарем чи терапевтом тощо. МОЗ України з’ясовує ці обставини.


Фейк: “Вакцини немає або неякісна!”

Факт: Тут можна відповісти улюбленим словом самого народного депутата - “Брехня!” Всі вакцини проти кору, закуплені за кошти Держбюджету Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ),  якісні та безпечні. Якість вакцин підтверджена прекваліфікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і масштабним досвідом використання у різних країнах світу.

Наразі в Україні проти кору є вакцини, придбані за державний кошт, від двох виробників: PRIORIX GSK (Бельгія) і  M M R II Merck (США).

То якою ж вакциною вакцинували Олега Ляшка, якщо її “немає або неякісна”?

Докладно про якість і ефективність вакцин, які закуповує Україна: https://bit.ly/2JN1Roc

 

Фейк: “Тільки у Києві за останній час померло 7 людей”.

Факт: За 4 тижні  цього року на кір захворіли 11 757 людей по усій Україні, померли 6. У Києві - 901 випадок кору, у Київській області - 552, і жодна людина не померла від кору - ні в Києві, ні в Київські області.

У 2018 році кір забрав 16 життів, 1 з них - з Київської області, киян серед них не було.

Кожна смерть - це горе для родини і непоправна втрата для суспільства. Тим більше аморальним є підтасовування кількості смертей, зумисне залякування громадян і підривання довіри до вакцинації та до держави.

Така поведінка нагадує роботу російських тролів, які використовують підрив довіри до вакцинації як один із інструментів гібридної агресії. Нагадаємо, дослідники Університету Джона Гопкінса (США) проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 і 2017 роками і виявили, що з акаунтів російських тролів, які намагалися вплинути на вибори в США, також писали і про вакцини. Ці акаунти розповсюджували як твердження на підтримку вакцин, так і відверто антивакцинаторські твіти, чим штучно розпалювали дискусію та провокували сумніви у доведеній ефективності щеплень, згадуючи вакцинацію разом із суперечливими заявами про расу, класи та законність уряду.

Ситуація, яку маємо нині з захворюваністю на кір - це у тому числі маніпуляції і безвідповідальні популістські заяви політиків, які ставлять власні амбіції понад усе, а заради самореклами не гребують жодними методами, навіть, якщо йдеться про національну безпеку, здоров’я і життя мільйонів людей.

Читайте також