Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

8,5 тисячі українців захворіли на кір з початку року — лише вакцинація може захистити від захворювання

22 січня 2019
8957

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 3-й тиждень 2019 року на кір захворіли ще 3 450 людей — 1 502 дорослих та 1 948 дітей. Щеплення — єдиний надійний захист від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Минулого тижня від ускладнень кору померло троє українців. МОЗ України висловлює співчуття рідним.

Загалом цього року від ускладнень кору померло вже п’ятеро людей. У 2018 році кір забрав 16 життів.

Із 28 грудня 2018 р. до 18 січня 2019 р. на кір в Україні захворіли вже 8 498 людей — 3 537 дорослих та 4 961 дитина. У загальних цифрах найвищі показники захворюваності у Львівській (загалом 1 559 людей: 544 дорослі та 1 015 дітей), Рівненській (827: 257 дорослих та 570 дітей), Вінницькій (813: 341 дорослий та 472 дитини), Хмельницькій (629: 332 дорослі та 279 дітей) областях та м. Київ (673: 356 дорослих та 317 дітей). 

Найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно. У рамках посиленої імунізації станом на 17 січня частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 58,1% (найменше — у Черкаській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша — 47,6% (найменше — у Чернігівській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях). Ризик захворіти збільшується і через перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області вже у другій половині лютого, заплановано також в інших областях України.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо ви контактували із хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря — терапевта чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи треба вам зробити щеплення якнайшвидше.

Станом на 17 січня 2019 р. в Україні наявні 933 352 дози вакцин проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США.

Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Докладно, що робить МОЗ України для подолання кору і що може зробити кожен: https://bit.ly/2OFOSG3.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

Читайте також