Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

За кулісами фармринку: чи дадуть фальсифікату по зубах - Роман Ілик

14 березня 2018
2325

Заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик в інтерв'ю Львівському порталу розповідає про регулювання проблеми із фальсифікованими ліками, про Урядову програму відшкодування вартості ліків від держави – «Доступні ліки» та про вітчизняних фармвиробників.

Скасування мораторію на перевірки аптек дозволить Держлікслужбі перевірити близько двох тисяч аптечних закладів України у 2018 році.

«Перевірятимуть якість ліків, дотримання умов їхнього імпорту, виробництво лікарських засобі в аптеках, і, безумовно, дотримання ліцензійних умов з оптової та роздрібної торгівлі. Держлікслужба також матиме можливість, що важливо, перевірити належну кваліфікацію самих фармацевтів та провізорів», - наголошує Роман Ілик.

Минулого року українці отримали можливість відшкодування вартості ліків від держави за програмою «Доступні ліки». Вже спостерігається підвищення попиту на медичні препарати, які увійшли до програми, якщо порівнювати з показниками 2016 року. Це свідчить про те, що не завжди люди готові витрачати кошти сімейного бюджету на ліки, а програма відшкодування допоможе їм отримати медикаменти.

«Завдяки регулюванню вартості, на деякі групи препаратів, які є в програмі відшкодування, ми змогли отримати ціну майже вдвічі нижчу. Це дуже добра тенденція. Для участі у програмі у середньому виробники знизили ціну на лікарські засоби на четвертину: по одних позиціях вартість впала більше, по інших – менше», - зазначив заступник міністра охорони здоров’я.

Детальніше https://goo.gl/WWU93r