Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Вакцинація від COVID-19 для онкопацієнтів

3 грудня 2021
2564

Для людей з онкологічними хворобами важливо не втрачати дорогоцінний час та не робити непотрібних перерв в основному лікуванні

Вакцинація від COVID-19 осіб з онкопатологією є пріоритетною в усьому світі, і в Україні зокрема. Усі наявні в країні вакцини проти коронавірусної інфекції можна використовувати для проведення щеплення особам, які знаходяться в процесі лікування або ремісії.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВАКЦИНУВАТИСЯ ОНКОПАЦІЄНТАМ

Люди з онкологічними захворюваннями мають значно вищий ризик захворіти на COVID‑19, мати ускладнений перебіг коронавірусної хвороби та потрапити до лікарні. По-перше, небезпека тяжкого розвитку ковіду для таких пацієнтів зумовлена тим, що їхній організм є імуноскомпрометованим. За таких умов імунна система не здатна повною мірою протистояти хворобам та інфекціям, у тому числі і SARS-CoV‑2.

По-друге, онкопацієнти регулярно відвідують діагностичні, лікувальні заклади для спостереження за станом свого здоров’я, проведення відповідної терапії та можливого додаткового лікування. У зв’язку з цим природно, що вони постійно мають контакт з великою кількістю інших людей, які можуть бути потенційними носіями коронавірусної інфекції.

Тому важливо, аби пацієнти з діагнозом «онко» отримували щеплення від COVID-19. Саме вакцинація допоможе зменшити для них ризики інфікування та розвитку небезпечних для життя ускладнень. 

Повну версію колонки Андрія Безносенка читайте на сайті ukrinform.ua