Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Реабілітація після «ковідного удару»

10 листопада 2021
5872

МОЗ затвердило протокол, що регламентує процеси реабілітації та допомогу для хворих на ковід і для тих, хто одужує

За весь час пандемії в Україні на коронавірус захворіло понад 3 млн наших співвітчизників, із них понад 70 тис. не змогли подолати недугу та померли внаслідок захворювання чи спричинених ним ускладнень.

Наразі багато українців відчули чи відчувають на собі неприємні наслідки інфекції та продовжують боротьбу з ними. Тому актуальним є питання відновлення після ковіду. Деякі пацієнти навіть після одужання не можуть швидко повернутися до нормального активного життя і змушені тижнями, а іноді місяцями оговтуватися від «ковідного удару».

Постковідний синдром – це проблема комплексна, яка потребує залучення низки спеціалістів.

Симптоми постковіду спостерігають у себе не лише літні люди та ті, хто мають хронічні захворювання (серцево-судинні, захворювання дихальної системи, цукровий діабет тощо), а дедалі частіше й молоді люди, навіть якщо вони хворіли безсимптомно або у легкій формі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більшість пацієнтів, які хворіли на COVID-19, повертаються до попереднього стану здоров'я. 

Скільки ж на сьогодні людей страждають від тривалих наслідків коронавірусної хвороби – залишається достеменно невідомим. Проте опубліковані дані свідчать, що приблизно 10-20% (за деякими даними навіть до 50%) пацієнтів протягом тижнів (місяців) відчувають нездужання після гострого періоду інфекції SARS-CoV-2.

Найбільш поширені симптоми, такі як постійне відчуття втоми, задишка, утруднення дихання, кашель, головний біль, порушення концентрації уваги та ін., можуть супроводжувати людину довгий час навіть після одужання.

Повну версію колонки професора Юрія Фещенко читайте на сайті "Укрінформ"