Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк: “Реформа медицини не буде швидкою”

3 березня 2018
2335

В інтерв’ю виданню “Gazeta.ua” заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк розповів, як і коли будуть впроваджуватися зміни у системі охорони здоров’я.

На цей рік передбачено близько 115 мільярдів гривень на медицину. На первинну допомогу - 13,28 мільярда. Це найбільше, ніж будь-коли, - наголошує Павло Ковтонюк.

Уже у другому півріччі на первинній ланці запрацює принцип "гроші йдуть за пацієнтом":  медичний заклад отримуватиме гроші за надані послуги конкретним пацієнтам.

Наразі створюються необхідні передумови для цього: працюємо над створенням НСЗУ (уже провели конкурс на посаду голови Служби), доопрацьовуємо необхідні підзаконні акти, заклади охорони здоров’я проходять процес автономізації.

“Ми ніколи не мали ілюзій, що всі будуть підтримувати медичну реформу. Потрібно, щоб більше людей прийняли той факт, що зміни починаються і триватимуть довго. Їх треба потерпіти. Але під час цього терпіння будуть зрушення вперед, щось робитиметься краще. Тому що медична реформа лікує хронічну 27-річну проблему. А хронічні хвороби не можна вилікувати однією таблеткою. Та коли ми потім оглянемося на 5 років назад, скажемо: зараз усе по-іншому”, - говорить Павло Ковтонюк.


Докладніше: Gazeta.ua