Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк: Як лікарю отримати втричі більшу зарплату?

14 вересня 2018
5124

Що змінилося у фінансуванні сімейних лікарів і від яких чинників тепер залежить зарплата медиків - розповідає заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк у колонці для видання “Цензор.нет”.

Дохід відтепер прив’язаний до результату. Фінансування медичного закладу, а, відповідно, й рівень заробітної плати лікаря залежить від того, скільки людей його оберуть. Чим більше декларацій, тим більше коштів "приходить за пацієнтом".

“Дані вказують, що заклади, які подолали межу в 50% декларацій (від максимально можливих), вже отримують до двох разів більше фінансування на місяць. Ця "грошова подушка" дозволяє піднімати зарплати медикам”, - говорить Павло Ковтонюк.

Пацієнт вільно обирає лікаря. За хорошим лікарем і коштів приходить більше. Уже за місяць після початку реформи в таких лікарів зарплати зросли в два-три рази. А в непопулярних медиків - залишилися як раніше.

Щоправда, є випадки, коли зарплати залишилися незмінними не через лікаря. Повноваження підвищити заробітні плати може лише керівник – головний лікар. У межах реформи він поступово перетворюється на менеджера, серед обов'язків якого, в тому числі, фінансове планування та мотивація персоналу. Але це відбувається не скрізь і не відразу.

Багато залежить і від місцевої влади, яка наймає на роботу головного лікаря. Там, де всі працюють однією командою, є результат.

Докладніше: https://censor.net.ua/b3085548

Читайте також