Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк про другий етап змін системи охорони здоров'я

3 травня 2018
4312

Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я, розповів «Громадському радіо» про те, які зміни очікують на систему охорони здоров'я, як фінансуватимуться лікарні, які вимоги існують до медичних закладів, які укладатимуть договори з НСЗУ.

Постанова, яка регулює тарифи (ставку, яку отримає медзаклад на рік за кожного пацієнта), почне діяти з першого липня. Другий етап медичної реформи передбачає підписання медичними закладами договорів з Національною службою здоров’я і перехід їх на принцип «кошти йдуть за пацієнтом». 

До медичних закладів є низка вимог, які необхідно виконати перед тим, як укласти договір: 

  • Надання певних сервісних послуг (можливість записуватися на візит до лікаря телефоном)
  • Можливість брати всі аналізи, передбачені переліком послуг, на місці
  • Робота з електронною системою охорони здоров’я, можливість укладати електронні договори з боку медичного закладу

"Якщо ці вимоги дотримані, Національна служба здоров’я підтверджує можливість укладання договору, і заклад переходить на роботу за тарифами, коли за кожного з нас оплачується ставка на рік. Вона складає 370 гривень як базова. Для тих, на кого витрачається більше часу, зусиль, медикаментів та іншого, ставки підвищені. Є підвищувальні коефіцієнти. Найвищий для маленьких діток від нуля до 5 років. Для того, щоб їх оглянути, іде більше часу. Ставка множиться на 4. Для категорії дітей від 6 до 17 років коефіцієнт складає 2,2. Для людей віком 40 — 65 ставка 1,2. Для людей понад 65 років ставка 2", - пояснює Павло Ковтонюк.

Деякі медичні заклади вже проводять попередні розрахунки (для них був розроблений спеціальний електронний калькулятор) для того, щоби оптимізувати свою роботу. 

Державний бюджет фінансуватиме заклади, які ігнорують реформу, до кінця цього року. Якщо до кінця року заклад не переходить на роботу за новою програмою, доведеться місцевій владі шукати власні джерела, щоб утримувати його надалі.

Нагадуємо, що робити, якщо у медзакладі відмовили у підписанні декларації. Також залишайте відгук про ваш досвід підписання декларації із лікарем у формі зворотного зв’язку: https://goo.gl/forms/CL2mQGT20GwgOBAn2

Докладніше https://goo.gl/71WjCR​