Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ольга Стефанишина: Трансформація закупівель ліків є однією з найбільш атакованих реваншистами

7 лютого 2019
2128

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" розповіла, що дали пацієнтам державні закупівлі ліків через міжнародні організації та подальші зміни у закупівлях.

"В 2015 році після Революції Гідності ми зрозуміли, що було таке вікно можливостей змінити найкорумпованішу систему в охороні здоров’я — державні закупівлі. До цього часу до 40% коштів перевитрачалося, тобто було вкрадено, на закупівлях ліків, вакцин і медичних виробів. Це були величезні кошти", - розповідає Ольга Стефанишина про передумови рішення переходу до державних закупівель через міжнародні організації.

Завдяки ефективності державних закупівель через міжнародні організації вдалося закупити більше ліків. А це означає - більше врятованих життів. Є препарати, які зараз міжнародні організації закуповують у 67 разів дешевше, ніж це робило міністерство до закупівель через міжнародні організації. Загалом же за 40 напрямами державної програми закуповуються близько 500 препаратів та більше 700 медичних виробів: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv

"Потрібно розуміти, що ця реформа вдарила по гаманцю дуже багатьох людей. Ті люди, які заробляли мільярди в минулі роки на державних закупівлях ліків, тепер цього робити не можуть. Коли ця реформа почалася, ніхто ж не вірив, що вона вдасться. Спершу не дуже увагу звертали на ці закони, а зараз, коли вже люди розуміють, скільки коштів вони втрачають, звісно, що вони починають маніпулювати і я думаю, що ця реформа є однією з найбільш атакованих з боку тих людей, які б хотіли повернути назад всі ці схеми, бо це були справді живі гроші", - коментує Ольга Стефанишина атаки на закупівлі ліків через міжнародні організації.

Минулого року було створено державну агенцію “Медичні закупівлі”, яка організовуватиме і проведитиме процедури закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення (медичних товарів), послуг та закупівель. Це -  черговий крок із впровадження нещодавно оновленої концепції з реформування системи закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Докладніше: https://goo.gl/DdXzTg