Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ольга Стефанишина про закупівлю ліків і медреформу в Україні

7 травня 2018
2587

Заступниця міністра охорони здоров'я України Ольга Стефанишина в інтерв'ю "Апострофу" розповіла про медичну реформу, зміну в процедурі закупівель ліків, наявність вакцин в різних регіонах України та ситуацію навколо бажання профільного парламентського комітету звільнити в.о. голови МОЗ Уляну Супрун.

Заступник мінстра підкрелює, що цьогоріч ми нарешті входимо в нормальний цикл закупівель, рік у рік. Зараз проводиться аудит всіх залишків препаратів і планів поставок – це дозволить адекватно сформувати потреби й зрозуміти, скільки є ліків і як надовго їх вистачить. 

"Ми зробили перший крок до міжнародного обрахунку потреб у вакцинах. З цього року в нас діятиме методика, заснована на практиках ЮНІСЕФ і Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка допомагає нам розраховувати потребу у вакцинах на національному рівні, так, як це робиться в розвинених країнах світу – виходячи зі статистичних даних", - говорить Ольга Стефанишина.

Закупівля ліків через міжнародні організації дозволяє заощаджувати до 39% державних коштів, виділених на закупівлі. Різниця в цінах сьогодні на деякі препарати у порівнянні із регіональними закупівлями сягає 300%.

"Я реально бачу зміни в тому, що, наприклад, завдяки міжнародним організаціям вдалося забезпечити пацієнтів деякими препаратами на 100%. Що зараз в Україні є всі вакцини, відповідно до календаря щеплень, і я особисто не сумніваюся в їхній якості і ходжу в звичайну поліклініку робити планове щеплення своїй дитині. І так сталося завдяки тому, що є ось така антикорупційна реформа. Я не кажу, що всі ліки є – цього дуже важко досягнути навіть за роки, бо в Україні дуже обмежені ресурси для закупівлі препаратів усім хворим. Але як колишній активіст я бачу такий прорив щодо багатьох захворювань. І зараз я маю можливість всередині міністерства реалізовувати реформу, яку ми задумали і адвокатували під стінами міністерства", - говорить Ольга Стефанишина.

Докладніше: "Апостроф"

Читайте також