Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ольга Стефанишина про кроки МОЗ України в контексті євроінтеграції

1 жовтня 2018
2213

Про створення Центральної закупівельної агенції, систему громадського здоров'я та кроки України з євроінтеграції розповіла Інформаційному агентству УНІАН заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина.

Головними перемогами МОЗ України в контексті євроінтеграції минулого року Ольга Стефанишина називає наближення системи охорони здоров’я до Європейського Союзу.

“Навіть, якщо це не закріплено в якихось конкретних директивах – це є наша ціль. Минулого року було ухвалено закон про зміну системи фінансування охорони здоров’я, цього року вже створили Національну службу здоров’я і систему, в якій пацієнт заохочується до відвідування фахівця первинної ланки. Ми спостерігаємо активне підписання декларацій із сімейними лікарями. Станом на вересень, підписано вже понад сімнадцять мільйонів декларацій”, -  говорить Ольга Стефанишина.

Українці нарешті повірили, що у нас є первинна ланка медицини. І це перше, що ми зробили, щоб наблизити українську медицину до європейської.

Не менш важливим успіхом є державні закупівлі через міжнародні організації.

“До сорока відсотків коштів додатково ми отримали, по суті, внаслідок економії та цін на ліки, які мають міжнародні організації. Наш досвід визнаний успішним та впроваджується іншими країнами світу”, - говорить Ольга Стефанишина.

Водночас, дуже важливо працювати в напрямку подолання корупції і надалі, оптимізуючі процеси закупівлі. Планується створити Центральну закупівельну агенцію, яка буде займатися закупівлями стратегічних програм за кошти держбюджету (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентованих дороговартісних ліків. Крім того, Агенція буде працювати з ринком щодо зниження цін, об'єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формувати і вести електронні каталоги, а також підвищувати рівень професійності в сфері закупівель ліків та медвиробів.

Докладніше - в інтерв’ю