Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ольга Стефанишина: Переливання крові по-європейськи

19 березня 2019
2421

Як і для чого Україна починає будувати нову систему крові і коли діятимуть європейські стандарти – розказала заступниця міністра з європейської інтеграції Ольга Стефанишина у колонці для видання “Новое время”.

“Нині маємо критичний стан системи за багатьма показниками. Щоби врятувати її та вивести на якісно новий рівень, «косметичного ремонту» мало – потрібен комплексний підхід і докорінні зміни”, – говорить Ольга Стефанишина.

Докорінні зміни втілюватимуться у короткі строки - всього за 4 роки. Механізм змін уже ухвалений Урядом і передбачає оновлення ресурсів та підвищення кваліфікації кадрів, нові підходи у фінансуванні, ліцензуванні, технічному оснащенні, зміну структури і чітке розмежування функцій.

“Це якраз той випадок, коли «по-європейськи» і «якісно» означає трансформацію на всіх рівнях. Кінцева мета цих змін – щоби кожен українець своєчасно (не через друзів і родичів) міг би отримати якісні та безпечні компоненти донорської крові у достатній кількості. Усе це відбуватиметься в рамках наближення законодавства України до стандартів ЄС”, – підкреслює заступниця міністра.

Нарешті в Україні з’явиться єдиний національний реєстр донорів та запрацює єдина система, в якій можна буде легко відстежити усі надходження крові.

“Передусім здавати кров – це рятувати чиєсь життя. Кожен третій хоча б раз у житті потребує донорської крові та її компонентів. Найчастіше – це онкохворі, люди із хворобами серця, недоношені діти, жінки при складних пологах та учасники серйозних аварій. Один донор рятує три життя”, - говорить Ольга Стефанишина.

Докладніше: “Новое время”

Читайте також