Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олександр Лінчевський: “Протести студентів проти міжнародного іспиту – це саботаж проти неможливості купити диплом”

4 липня 2019
1010

Заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський в ефірі “Громадського радіо” роз’яснює, які знання перевіряє міжнародний іспит з основ медицини (IFOM), чому протестують окремі студенти і до чого тут корупція. 

IFOM передусім дозволяє оцінити якість медичної освіти в країні і порівняти рівень підготовки між університетами, між країнами, між студентами. Питання до іспиту складає колектив експертів з різних країн, потім вони перекладаються на національні мови, і ці іспити проводяться в різних країнах та різних університетах.  Тести позбавлені будь-якої національної специфіки, це запитання з основ медицини. Для третьокурсника це базові речі з анатомії, фізіології, патології, фармакології тощо. 

Одна із найважливіших переваг - на результати цього іспиту не можна впливати, тепер диплом лікаря не можна ані купити, ані продати. 

“Іспит відповідає реаліям сучасної медицини. І якщо сучасний студент не готовий сприймати сучасну медицину, то це стає проблемою вже нашого українського пацієнта. Наші пацієнти заслуговують на якісно підготованих лікарів. І тут компромісів не може бути”, - говорить заступник міністра. 

Постанова про проведення цього іспиту була прийнята Кабінетом Міністрів України ще півтора роки тому. Тож університети і студенти мали можливість дізнатися про порядок проведення іспиту, ознайомитися з форматом його проведення. 

Попри вибіркові протести в багатьох університетах більшість студентів України склали цей іспит. Традиційно найбільші протести були серед найслабших університетів, серед студентів-іноземців, які, зазвичай, підготовлені найслабше.

Докладніше: https://bit.ly/2NwUas2

Читайте також