Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олександр Лінчевський: Кому і як дістається інсулін

8 листопада 2018
3177

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський у колонці для “Української правди. Життя” розказує, як нині працює система забезпечення пацієнтів інсуліном і чому кожен має бути готовим брати відповідальність за власне здоров’я.

У центрі сучасної моделі охорони здоров’я, за якою працюють розвинені країни світу і яка починає впроваджуватись в Україні, стоїть пацієнт і його індивідуальні потреби. Держава може виконати свої зобов’язання в цій системі тоді, коли пацієнти регулярно проходитимуть огляди, вчасно звертатимуться до лікаря і виконуватимуть його рекомендації, тобто коли пацієнти відповідально ставитимуться до свого здоров’я.

Показовим прикладом роботи цього підходу є системі забезпечення пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, препаратами інсуліну безоплатно.

“Програма реімбурсації інсуліну, що діє в Україні з 2016 року, є принципово новим комплексним підходом до забезпечення необхідними препаратами інсуліну пацієнтів з інсулінозалежною формою діабету. Постанову про впровадження нового підходу ухвалили ще у березні 2016 року, тому дивно, що звинувачення часто звучать на адресу саме Уляни Супрун, адже наша команда лише забезпечила нарешті належне втілення прийнятого раніше нормативного документу”, - говорить Олександр Лінчевський.

Обов’язковий аналіз глікозильованого гемоглобіну є сучасним інструментом контролю ефективності призначеного лікування. Показник 7,5%глікозильованого гемоглобіну визначений лікарями ще в 2015 році як такий, що враховує можливі труднощі, які можуть виникати перед пацієнтом для зниження рівня цукру.

Високий показник глікозильованого гемоглобіну означає, що лікування не є ефективним, режим застосування інсуліну з якихось причин не підходить пацієнту або пацієнт не дотримується цього режиму. І в тому, і в тому випадку потрібен візит до лікаря і перегляд призначеного лікування.

“Держава забезпечує і буде забезпечувати всіх пацієнтів препаратами інсуліну у флаконній формі безоплатно. Якщо пацієнт ефективно дотримується дієти та призначень лікаря (рівень глікозильованого гемоглобіну менше 7.5%), держава також забезпечує його більш зручними формами застосування інсуліну (картриджі, шприци-ручки)”, - коментує заступник міністра.

Лікар виписує препарат інсуліну, який найкраще підходить пацієнтові. Пацієнт отримує інсулін в аптеці, а держава та місцева влада компенсують аптеці його вартість.

“Аптека завжди знаходиться у пішохідній доступності від поліклініки, де пацієнт отримує рецепт – це одна з умов системи реімбурсації”, - говорить Олександр Лінчевський.

Запровадження електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, дозволяє отримати препарат інсуліну тим, хто його дійсно потребує. У реєстрі можна простежити реальну кількість пацієнтів, правильно розрахувати потребу у ліках на рівні міста чи області, отже, ефективніше забезпечити тими препаратами інсуліну, які потрібні пацієнтам. Ті області, що вже користуються цією можливістю, налагодили добре забезпечення ліками пацієнтів з інсулінозалежною формою діабету.

Докладніше - в колонці

Читайте також