Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олександр Лінчевський: для розвитку трансплантології необхідний системний підхід

1 червня 2018
2746

Нещодавно прийнятий законопроект щодо донорства лише створює передумови для розвитку трансплантології. Щоби трансплантологія запрацювала на рівні просунутих у цьому питанні країн, Україну очікує ще дуже багато роботи  - говорить заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Наразі в Україні роблять одиничні операції з пересадки органів чи кісткового мозку.

«Ці трансплантації, які робилися і зараз роблять в Запоріжжі, трансплантації нирки, ті одиничні трансплантації серця чи легені – це не є система. На системному рівні цього немає і це треба буде будувати», – наголошує Олександр Лінчевський.

Для того, щоби створити систему, яка дозволятиме робити трансплантації в країні необхідно, насамперед, готувати фахівців у сфері трансплантології. У Запоріжжі діє державна програма, де можна проходити навчання. Водночас, цього недостатньо.

«У Запорізькій академії післядипломної освіти відкриті спеціальні курси тематичного вдосконалення для трансплант-координаторів, для анестезіологів по констатації смерті головного мозку і по роботі взагалі всієї системи. І сьогодні лікарні можуть відряджати своїх співробітників на ці цикли тематичного вдосконалення, це вже державний курс. З точки зору держави – ми цей курс забезпечили», – зауважує заступник міністра.

Створення єдиного координаційного центру передбачає залучення не лише лікарів. Коли відлік йде на години, дуже важливо вчасно доставити органи у клініку для пересадки. В таких випадках використовується авіація.

«Працювати доведеться не лише одному міністерству і лікарям, а й не лікарям теж. Не існує однієї людини, яка може це все вирішити. Це залежить від всіх. Одна маленька громада займається своєю поліклінікою, велика – лікарнею. Це є колективна відповідальність і колективна участь в розвитку трансплантології. Як доставити пацієнта – це має передбачити районна рада, міська чи сільська. Є речі, які мають бути централізованими. І це – єдина інформаційна система, єдиний координаційний центр з трансплантації, щоб всі все бачили», - підкреслює Лінчевський.

Також необхідно подолати недовіру до лікаря в суспільстві. ЗМІ повинні стати відповідальними. Медіа-кампанії із використанням слів «чорна трансплантологія», «розібрали на органи» негативно впливають на розвиток трансплантології.

Лікарні в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі можуть здійснювати пересадку органів. Водночас для цього необхідна організація системи.

Докладніше https://goo.gl/grHfVy