Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олег Петренко: Нова система фінансування скерована на створення цивілізованих відносин - страждати від неї будуть тільки ті, хто отримував тіньову ренту

16 липня 2018
3205

Гроші пішли за пацієнтами: 13 липня 152 медичних заклади, що уклали договори з Національною службою здоров'я України, отримали на свої рахунки перші кошти всього 244 мільйони гривень. Що змінюється для медзакладів, лікарів та пацієнтів з липня розповів голова НСЗУ Олег Петренко в інтерв’ю "УП.Життя".

Заклади охорони здоров'я, в яких працюють сімейні лікарі, педіатри й терапевти, вперше отримали кошти не за ліжко-місця, як це було раніше, а за принципом "гроші ідуть за пацієнтом". Якого лікаря пацієнт обрав – тому й перерахують за його обслуговування кошти. Для багатьох закладів це значно більше коштів, ніж вони отримували щомісяця до впровадження змін у системі охорони здоров’я. Наприклад, Центр первинної допомоги в місті Селидове в Донецькій області, що отримував близько 1 мільйона гривень на місяць за субвенцією, отримав 1,9 млн гривень за липень. 

"Медзаклади в середньому отримуватимуть вдвічі більше коштів за новою системою порівняно з субвенцією. Медзаклад первинки сам вирішуватиме, як поділити гроші, отримані за пацієнтів", – говорить голова НСЗУ Олег Петренко.

Керівники медзакладів та місцева влада починають розуміти, що гроші приходять не просто так. Дохід залежить від їхніх лікарів, умов, ставлення до людей, які там працюють та обслуговуються, готовності рости й розвиватися.

Цей простий принцип відіграє вирішальну роль для кожного українця - якісні медичні послуги, гідні умови роботи в медзакладах, здоровіше і довше життя для кожної сім’ї.

“Нова система фінансування скерована на створення цивілізованих відносин - страждати від неї будуть тільки ті, хто отримував тіньову ренту. Далі буде складніше. Система, яку ми будуємо, спрямована на професійних лікарів, які можуть здобувати дохід за прозорими правилами, і на пацієнтів, які зможуть отримувати чітко визначений перелік послуг безоплатно”, – каже Олег Петренко.

Докладніше: УП.Життя"

Читайте також