Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олег Петренко: Як зміниться життя пацієнтів та лікарів за медичної реформи

4 квітня 2018
4595

Про наступні кроки розбудови Національної служби здоров’я України, її роль у зміні системи фінансування медицини та як вона змінить життя пацієнтів і лікарів читайте ґрунтовне інтерв'ю голови Служби Олега Петренка для Delo.UA.

Зараз разом із Олегом наша команда закладає основи Служби, найближчий аналог до якої — британська Національна служба охорони здоров’я — NHS.

Саме Національна служба здоров'я України стане головним оператором медичної реформи. Вона реалізовуватиме принцип оплати медичних послуг "гроші ходять за пацієнтом": від совєтського принципу "все і нічого", вона забезпечить перехід фінансування конкретних послуг, які надають медзаклади і лікарі конкретним людям.

Скасовуються всі прив’язки — до місця реєстрації, дільничних лікарів, тощо. Пацієнти вже починають обирати лікарів та лікарні яким вони довіряють та робота з якими буде для них зручною та комфортною.

Таким чином НСЗУ забезпечить пацієнтам вибір, а системі охорони здоров’я — конкуренцію. Адже чим більше людей захочуть звернутися до медзакладу, тим більше фінансування вони отримають.

Наразі триває творення структури і підбір команди НСЗУ, йде підготовка до укладення договорів з медичними закладами. Ці кроки мають бути зроблені до червня — саме тоді розпочнеться підписання договорів з медзакладами, які надають первинну медичну допомогу. А вже з липня медзаклади первинної ланки почнуть отримувати оплату за новою моделлю.

Національна служба здоров’я стане тією структурою, котра гарантуватиме право українців на доступ до якісного лікування і право лікарів на гідну оплату праці. Вона допоможе забезпечити сталий, ефективний і якісний захист головного — здоров’я українців.

Докладніше: Delo.UA

 

Читайте також