Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Навіщо вакцинуватися дорослим - пояснює Ольга Стефанишина

21 травня 2019
1873

Усі дорослі, які контактували з хворим на кір, можуть вакцинуватися безоплатно. МОЗ України скасувало будь-які вікові обмеження. Заступниця міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Ольга Стефанишина у колонці для “УП. Життя” пояснює, чому це важливо і як отримати вакцину.

Усі звикли вважати кір дитячою інфекцією, адже до винайдення вакцини кором масово хворіли передусім діти - в Україні щороку до 350 тисяч. Вакцинація спершу створила щит від хвороби для усіх (так званий колективний імунітет), але масові відмови від вакцинації зруйнували цей захист. Тому нинішня статистика показує, що значна частка людей, які захворіли і померли від ускладнень кору, - дорослі.

“Кір не питає про паспорт. Йому все одно: це восьмимісячне немовля чи 43-річна людина. Якщо в вас немає імунітету – ви захворієте. Хочете зменшити ризик – вакцинуйтесь”, - говорить Ольга Стефанишина.

Робити щеплення можна:

  • малюкам від шести місяців (рахується як нульова вакцинація);
  • дітям за Календарем щеплень у 12 місяців і ревакцинація в 6 років;
  • дітям до 18 років, які пропустили вакцинацію;
  • дорослим будь-якого віку, якщо вони не хворіли на кір і не впевнені, що були вакцинованими в дитинстві або якщо спеціальні аналізи показали, що в організмі немає імунітету до інфекції.

Щоб отримати безоплатне щеплення, зверніться  до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Докладніше: https://bit.ly/2Vz9zXC

Читайте також