Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Міністерство охорони здоров'я отримує новий стимул для розвитку

5 лютого 2018
3779

Про призначення Ольги Стефанишиної заступником міністра охорони здоров’я, а також про перспективи та ризики реалізації медреформи - у публікації Джоша Коена для Atlantic Council.

Сім років тому Ольга Стефанишина зробила рішучий крок у житті. Ольга, вагітна другою дитиною, залишила стабільну та надійну роботу, і, разом із Дмитром Шерембеєм та Інною Бойко, створили благодійний фонд "Пацієнти України". Мета цієї громадської організації - щоб усі українці отримували якісні ліки, на які вони заслуговують. Без офісів, фінансів та зарплат, Ольга Стефанишина з колегами робили перші кроки до змін в системі охорони здоров'я.

Незважаючи на труднощі, з якими довелося зіткнутися, починаючи все з нуля, БФ «Пацієнти України» відіграв ключову роль у створенні першої в Україні Національної програми боротьби з гепатитом С, у забезпеченні ВІЛ-інфікованих пацієнтів необхідними ліками, а також у наданні належного лікування дітям з муковісцидозом. Після Євромайдану пані Стефанишина у співпраці з членом правління Центру протидії корупції Олександрою Устиновою розробляли та адвокатували прийняття парламентом закону про здійснення державних закупівель лікарських засобів через міжнародні організації, що дозволило заощадити до 40% бюджету та забезпечити високу якість та загальну доступність великої кількості лікарських засобів.

Сьогодні ж Ольга Стефанишина стикається із новим та потенційно ще більш серйозним викликом. Після шести місяців волонтерської роботи в Міністерстві охорони здоров'я над впровадженням реформи системи державних закупівель, Ольга отримала пропозицію від в.о. міністра охорони здоров'я д-р Уляни Супрун приєднатися до її команди та зайняти посаду заступника міністра. І пані Стефанишина погодилася.

Не буде перебільшенням сказати, що дует Супрун-Стефанишина – це справжня команда мрії для реформаторів. Сама доктор Супрун - рішучий боєць, котрий намагається усіма силами змінити стару систему охорони здоров'я. Так, Міністерство охорони здоров’я України сьогодні робить поступові кроки до переходу на нову систему, яка дозволить кожному пацієнтові обирати лікаря, гарантуватиме надання первинної та екстреної медичної допомоги, а також покращення послуг вузькоспеціалізованої медичної допомоги. Впровадження нової моделі "гроші йдуть за пацієнтом" передбачає заохочення та стимули для лікарів надавати якісну медичну допомогу, відмовлятися від корупції та будь-яких неофіційних форм розрахунків чи «подяки» пацієнтів.

В.о. міністра й далі управлятиме процесом реалізації медичної реформи в цілому, а пані Ольга зосередиться на створенні електронної бази даних для відстеження наявності лікарських засобів у регіонах, а також координуватиме виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в галузі охорони здоров'я.

Ольга Стефанишина розуміє, що перед нею поставили досить важке завдання, але заступник міністра переконує, що попередній досвід роботи у БФ «Пацієнти України» добре підготував її до цієї посади: «Основний урок, який я винесла із роботи у фонді, - немає нічого неможливого, потрібна лише наполегливість та час. І ще, що Міністерство охорони здоров'я повинно дослухатися до потреб своїх справжніх «клієнтів», тобто народу України. Тож я завжди залишатимуся у міністерстві голосом, який виступає за права пацієнтів України, і буду й далі їх підтримувати».

Пані Ольга також підкреслює, що команда міністерства, частиною якої вона нещодавно стала, дуже відрізняється від тієї, з якою їй довелося мати справу сім років тому. Стефанишина була вражена кількістю молодих спеціалістів, які змінили прибуткові посади в приватному секторі або й у міжнародних громадських організаціях на роботу в Міністерстві охорони здоров'я. Заступник міністра вважає, що це підтверджує той факт, що люди бачать реальну можливість принципово змінити систему охорону здоров'я на значно кращу.

Незважаючи на цей оптимізм, Стефанишина розуміє, що вибори наближаються і часу залишається все менше. «Дуже важливо почати реформувати систему до приходу нової влади, оскільки лише за цієї умови, реформа буде незворотною і нові лідери країни не зможуть її зупинити чи відмінити», – коментує пані Стефанишина. «Однак завжди нелегко боротися із популістськими гаслами, які поширюють опоненти реформ, особливо під час «гарячого передвиборчого» періоду, коли популізм фактично стає основою програм багатьох політичних партій».

Необхідно забезпечити підтримку країн Заходу щодо реформи, а також ініціатив Супрун та Стефанишиної для її впровадження.

По-перше, партнери України повинні надати необхідну міністерству технічну допомогу та підтримку. Як правило, міжнародна донорська спільнота дуже рідко має можливість співпрацювати з міністерством, настільки орієнтованим на реформу, яким сьогодні є Міністерство охорони здоров'я України. Саме тому західні партнери повинні подбати про те, щоб брак ресурсів не був однією із численних проблем, з якими міністерство стикається на шляху до здійснення реформи. Навіть зі стратегічної точки зору, значно доцільніше зосередити ресурси на органові влади, який прагне здійснити реформу галузі, аніж витрачати гроші на тих, хто дає лише пусті обіцянки.

По-друге, українським партнерам слід наголошувати, що реформа системи охорони здоров'я є пріоритетним завданням та висловлювати сподівання, що державні діячі не будуть перешкоджати процесу реалізації цієї реформи.

І, нарешті, Захід повинен й далі надавати підтримку основним громадським організаціям, які беруть участь в реформі системи охорони здоров'я України. Так званий «метод сендвіча», коли громадянське суспільство притискає лідерів держави з одного боку, в той час як Захід робить те ж саме з іншого боку, залишається формулою з доведеною ефективністю, і на сьогоднішній день немає жодних причин, щоб міняти цей підхід на будь-який інший.

Джош Коен був керівником проекту USAID (Агентства США з міжнародного розвитку – англ. United States Agency for International Development) з впровадження економічних реформ у країнах, що раніше входили до Радянського Союзу. Пан Коен також є одним із авторів відомих світових видань: Reuters, Foreign Policy, the Washington Post та інших.

Оригінал: Ministry of Health Gets Major Shot in the Arm