Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Як працює електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотеріпії

14 листопада 2018
8710

У Світовий день боротьби з діабетом відповіді на питання про новий принцип розподілу інсуліну в інтерв'ю для "РБК-Україна" дає Андрій Ізмайлов, технічний директор ТОВ "Український інформаційно-обчислювальний центр" - компанії, що займається технічним обслуговуванням реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії.

В Україні 195 896 українців потребують інсулінотерапії. Майже два роки в Україні діє електронний реєстр таких пацієнтів. Пацієнти отримують потрібний їм інсулін безоплатно або з невеликою доплатою - у аптеці за рецептом лікаря.

Всі розрахунки по потребі інсуліну в масштабах країни та окремих областей ведуться згідно з даними електронного реєстру: на дві третини вартості відшкодовує держава, решту - місцева влада. Реєстр дозволив прибрати ряд корупційних складових, які діяли раніше.

"Деякі лікарі вносили "списочних" пацієнтів, які після цього ніколи не з’являлися за рецептами, але потребу на них щороку розраховували. Можливо, такі пацієнти виїхали за кордон чи померли, були внесені з помилковими персональними даними або взагалі не існували", - говорить Андрій Ізмайлов.

В електронній системі є дані про всіх учасників та складові програми відшкодування вартості інсулінів — лікарів, пацієнтів, аптеки і рецепти. Водночас, інформація дуже добре захищена і кожен користувач бачить лише ту частину інформації, яка потрібна йому для роботи. 

Електроний реєстр надає технічні можливості відслідкувати рецепти від моменту виписки лікарем до відпуску в аптеці і, таким чином, не допускати завищені потреби в інсулінах, наявність підроблених рецептів і наявність у системі пацієнтів, яких насправді не існує. Реєстр дав чудову можливість лікарям комунікувати між собою, коли пацієнт, наприклад, змінює місце проживання та переходить обслуговуватись від одного лікаря до іншого. Місцеві департаменти охорони здоров’я через реєстр мають можливість контролювати кількість рецептів і суми відшкодування.

Докладніше: https://goo.gl/kLmXJ2

Як отримати інсулін пацієнтам, що потребують інсулінотерапії: https://bit.ly/2BsQYT3

Докладно про новий принцип забезпечення лікуванням українців, які хворіють на інсулінозалежний діабет: https://goo.gl/3uXn8G.

 

Читайте також