Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Інтерв’ю глави МОЗ Віктора Ляшка: «Бути вакцинованим – престижно і круто»

17 вересня 2021
496

У ковідні часи міністр охорони здоров'я – «рок-зірка уряду». Віктор Ляшко, як і його попередники, настільки частий гість телевізійних ток-шоу, що здавалося б, розказав уже все по кілька разів. Однак життя щодня підкидає нові інфоприводи та нові запитання до глави МОЗ. Чи є ризик втратити партію вакцини через терміни придатності? Чи буде у нас «своя» Moderna? Які області – перші претенденти на червону зону? Коли почнуть вакцинувати дітей? Чи можна не платити зарплату вчителям, які не хочуть вакцинуватися? Чи є в держави план з ревакцинації? Коли в НСЗУ, яка витрачає сотні мільярдів бюджетних гривень на рік, нарешті з’явиться керівник? На всі ці питання міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відповів в інтерв'ю «Слово і діло».

За вашими словами, нові правила карантину дозволять повернутися до доковідного життя. Але ж надто багато тих, хто не хоче вакцинуватися: бізнес знову втрачатиме гроші через втрату клієнтів, діти знову пропускатимуть навчання. Чи не надто поспішна заява?

Я кажу, що в нас з'явилася можливість, шанс, повернутися до доковідного життя. Треба зробити небагато – прийти і провакцинуватися.

Сьогодні вакцина є, доступ до вакцини є – навіть є вакцина на вибір, чого немає сьогодні в багатьох навіть європейських країнах, я не кажу вже про країни поза Європою.

Можливо, вона і передчасна для початку вересня, але вона актуальна. Ми можемо зробити колективно те, що зробили країни Європейського союзу – вони вакцинували понад 70% людей і поступово відмовляються від карантинних обмежень. Данія вже нещодавно відмовилася від карантинних обмежень, до цього – Велика Британія. Зараз інші країни потихеньку відмовляються.

Ми розпочали кампанію масової імуно-профілактики десь із п'ятимісячним запізненням, порівняно з тим, як це розпочалося у європейському регіоні. Якщо будемо продовжувати робити 3,5-4 млн щеплень на місяць, то до кінця року ми вийдемо на певні цифри. Якщо всі будуть звертатися за вакцинацією, то, в принципі, можемо досить швидко наздогнати європейські країни.

До кінця року скільки людей вакцинуєте?

Скільки зможемо, стільки зробимо.

Вже не називаєте цифру?

Це тепер залежатиме від українців.

Скільки вчителів зараз вакциновано? Хоча б першою дозою?

Залежно, де, і залежно, як. Якщо ми беремо загально по країні, з урахуванням дитячих садків, початкової школи, шкіл, профтехучилищ і вишів – 45%.

Це перша доза?

Так. Але якщо ми беремо різні регіони, різні школи – є і по 93% школи, а є і по 25%.

Чому б не дозволити проводити уроки всім школам? Просто лише тим учителям, які вже вакциновані? Навіщо обмеження у 80% вакцинованих на один навчальний заклад? Уже навіть лунають версії, що хочуть зекономити на опаленні, закривши школи та університети...

Ніхто ні на чому не хоче зекономити – у нас весь час іде пошук компромісів.

Усі вимагали від держави зробити певні кроки, які дозволять захистити українців, подолати ковід і не «закривати» економіку. Була велика кількість шаленої критики. Тепер є можливість, є вакцина – сертифікована, європейська, визнана МОЗом, привезена – просто беріть і вакцинуйтесь! Ні – давайте ми знайдемо якийсь компроміс і придумаємо якийсь інший механізм, як працювати і не вакцинуватися. Так не буває.

Держава проінвестувала в захист українців, держава проінвестувала потенційно в економіку, закупивши вакцини. Ми говоримо про те, що є можливість захиститися – раз, запобігти наднавантаженням на систему охорони здоров'я – два, і взагалі не вплинути на економіку – три. Як це зробити? Піти і зробити щеплення.

Я не можу зрозуміти, чому ми шукаємо, як зробити так, щоб не вакцинуватись, але продовжувати працювати. Ми хитріші? Не хитріші. На жаль, природу обманути неможливо.

Повну версію інтерв'ю читайте на сайті видання Слово і Діло