Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Краще звертатися до найближчого пункту щеплень, аніж їхати через усе місто в центр вакцинації

9 листопада 2021
427

В Україні продовжують фіксувати високі показники захворюваності на COVID-19. І хоча Міністерство охорони здоров’я почало обережно звітувати про стабілізацію ситуації, одним із рішень проблеми вбачає все таки вакцинацію якомога більшої кількості людей.

Про те, чи зможе інфраструктура для вакцинації працювати при підвищеному попиті, як вакцинувати дітей від COVID-19, і кому розраховувати на третє щеплення проти коронавірусної хвороби – в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

ПРИ ЗРОСТАННІ ПОПИТУ НА ВАКЦИНАЦІЮ БУДЕМО ЩЕ БІЛЬШЕ РОЗГОРТАТИ ІНФРАСТРУКТУРУ”

- Нещодавно МОЗ дозволив вакцинацію дітей 12+ років. Це обов’язкова чи рекомендована вакцинація? Як правильно потрібно її робити? Куди людям звертатися?

- Якщо казати про обов’язковість або необов’язковість такого щеплення, то нагадаю, що первинно, коли Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) розглядала вперше це питання, то вакцинація у віці від 12 років була рекомендована лише для дітей, які мають або важкі супутні захворювання, або для тих дітей, які їдуть в іншу країну, і за умовами тієї країни – є відповідні вимоги щодо вакцинації. Тому переважно вакцинувалися діти, які підпадали під цю вимогу або під цю норму.

Але після того були оприлюднені вже оновлені результати досліджень, багато статей у наукових журналах, які свідчили про безпечність та ефективність вакцинації деякими вакцинами серед вікової групи від 12 років і навіть ще молодше – віком від 5 років. Тому рішення НТГЕІ було переглянуте й було прийнято рішення про те, що перевага має надаватися дітям, які мають супутні важкі захворювання, але не обмежується лише цією категорією.

Зараз вакцинація проти COVID-19 дозволена для всіх дітей віком від 12 до 18 років, і вона не є обов’язковою. Так само ця вакцинація буде проводитися за бажанням батьків, якщо батьки вважають, що дитину треба вакцинувати.

У віці від 12 до 16 років має бути інформована згода й ініціатива батьків на проведення такого щеплення. Тобто батьки мають звернутися разом зі своєю дитиною або до лікаря-педіатра, або до сімейного лікаря, який веде цю родину, отримати відповідне направлення на проведення вакцинації та звернутися з цим направленням до пункту щеплення. Станом на 8 листопада було проведено 6 851 щеплення дітям віком від 12 років. Це ті діти, які вакцинувалися проактивно, за бажанням батьків.

Алгоритм тут простий – батьки звертаються до свого сімейного лікаря або до педіатра, отримують направлення на проведення щеплення, і з цим направленням дитина може отримати щеплення в центрі масової вакцинації, або в пункті щеплення. Або, якщо дитина маломобільна, можна скористатися послугами мобільних бригад.

Підлітки віком від 16 до 18 років можуть це зробити самостійно, тому що вони можуть уже самостійно укладати декларацію зі своїм сімейним лікарем.

Повну версію інтерв'ю читайте на сайті "Укрінформ"