Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Доктор Уляна Супрун: Державним пріоритетом може стати зменшення курців серед українців

30 січня 2019
2353

Боротьба з тютюнопалінням є дуже важливим напрямком для держави і одним із ключових пунктів Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про тютюнову залежність і "антитютюнові" закони розповіла доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, у спецпроекті “Української правди. Життя”.

Тютюнопаління - це залежність. У багатьох людей вона є більше психологічною, а не фізичною. І щоби позбутись її, передусім людина сама має прийняти рішення кинути.

МОЗ України разом з громадськими організаціями впроваджує різні програми допомоги тим, хто хоче кинути курити.

Нині в країні працює гаряча лінія допомоги - 0 800 50 55 60, за якою фахівці готові надати інформацію, вислухати, підтримати. Створено спеціально сайт, де є вся необхідна інформація, що робити, якщо хочеш позбавитися від нікотинової залежності.

Крім того, вже до кінця цього року запрацюють у всіх областях України центри громадського здоров’я (наразі вони є в Херсонській, Полтавській, Сумській, Чернігівській, Рівненській областях та в місті Києві), які зокрема реалізовуватимуть програми щодо боротьби з курінням.

Статистика глобального опитування щодо вживання тютюну показує, що поширеність куріння за останні 7 років зменшилася серед дорослих на 20%, а серед підлітків – на 23% за останні 6 років. 

"Тож треба продовжувати працювати на законодавчому та громадському рівні. Наразі вже пройшли комітети два важливих законопроекти: №2820, який пропонує встановлення європейських стандартів з контролю над тютюном: збільшити страшні картинки на пачках, заборонити ароматизовані сигарети, регулювати електронні сигарети. Також законопроект №4030а про збільшення кількості громадських місць, вільних від куріння, і про заборону реклами сигарет в магазинах, кіосках, супермаркетах", - коментує доктор Уляна Супрун.

Водночас невирішеними наразі залишаються питання електронних сигарет і кальянів. У Європі вони прирівняні до звичайних сигарет і мають такі ж самі обмеження, адже шкодять здоров’ю не менше, В Украні поки ці питання не контролюються на законодавчому рівні.

Докладніше: https://bit.ly/2B98qPa

 

Читайте також