Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Гепатит В: що треба знати під час вагітності

6 листопада 2018
11983

Усі діти грудного віку мають отримати першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту B якомога швидше після народження — протягом 24 годин після народження. Цю першу дозу мають доповнити дві наступні — для повноцінної імунізації.

Гепатит В викликає вірус, який вражає печінку. Тривале перебування вірусу в клітинах печінки може спровокувати розвиток цирозу і раку печінки, а це може призвести до смерті. Вірусом можна заразитися в лікарні, вдома, у стоматологічному кабінеті, на дитячому майданчику, в перукарні -  при контакті з інфікованими предметами – зубною щіткою, залізним гребінцем, ножицями, якими користувалася інфікована людина. Відомі випадки зараження дітей вірусом гепатиту В після уколу використаним шприцом, яким дитина поранилась у пісочниці.

Лише вакцинація є надійним захистом від гепатиту В. Від захворювання захищають комплексні вакцини з компонентом гепатиту, три дози до 6 місяців. 

Для жінок з гепатитом В дуже важлива терапія під час вагітності, а також вакцинація немовляти після народження. Завдяки повній серії щеплень у більш ніж 95% дітей грудного віку, дітей інших вікових груп і молодих людей формуються захисні рівні антитіл. Такий захист зберігається протягом щонайменше 20 років і, цілком імовірно, все життя. Тому ВООЗ не рекомендує ревакцинацію людей, які завершили схему щеплень трьома дозами.

Наразі в Україні рівень вакцинації проти ВГ B у новонароджених та вагітних жінок є недостатнім, але тенденція позитивна. Так, порівняно з 2016 р. тільки 28,8% дітей віком до року було щеплено трьома дозами вакцини, тоді як 2017 р. рівень охоплення вакцинацією цієї категорії зріс до 57%.

Центр громадського здоров'я МОЗ України

Читайте також