Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Тиждень безпеки дорожнього руху в Україні: основні правила поведінки

6 травня 2019
7242

Тиждень безпеки дорожнього руху в Україні триває з 6 до 12 травня 2019 року та проходить в рамках глобального тижня безпеки дорожнього руху (під егідою ООН).

Лише за минулий рік в Україні сталося більше 150 тисяч ДТП. Загинуло близько 3,5 тисяч українців, а 31 тисяча - були травмовані. У світі смертність внаслідок ДТП з кожним роком зростає - нині близько 1,35 млн людей на рік за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я. Це означає, що в аваріях на дорогах щодня гинуть 3,7 тисяч людей в світі. ВООЗ зазначає, що найчастіше в ДТП гинуть діти та молодь до 29 років.

Попередити такі випадки та знизити смертність і кількість травм можна, скоригувавши свою поведінку. Прості речі рятують життя. Нагадуємо основні правила безпеки на дорозі.

 

Не пийте алкоголь за кермом

Однією з найбільш серйозних причин аварій є керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Випивши, не сідайте за кермо. Ризик смерті нетверезих водіїв зростає в 17 разів (за даними ВООЗ: https://goo.gl/njSjNB).

Алкоголь сповільнює реакцію (https://goo.gl/ZUyR2g), знижує концентрацію уваги, порушує координацію, негативно впливає на зір (https://goo.gl/jDrfKB). У стані алкогольного сп'яніння водії більш схильні підвищувати швидкість, ігнорувати дорожні знаки тощо (https://goo.gl/AjQdPD).

Крім того, що не слід сідати за кермо, випивши алкоголь, не дозволяйте керувати автомобілем людині, яка вживала алкоголь. Якщо стали свідком такої ситуації - не сідайте в машину з таким водієм.

 

Пристібайте паски безпеки

Використання ременів безпеки знижує ризик смерті водія та пасажирів на передньому сидінні на 45-50%, ризик травм – на 20-45% за даними ВООЗ. Пристібнутий ремінь безпеки пасажирів на задніх сидіннях знижує ризик смертельних та серйозних травм на 25%, незначних травм – до 75%.

Пристібнувши ремінь безпеки, можна уникнути багатьох з смертей внаслідок ДТП, а також травм.

Закликаємо кожного громадянина, водія або пасажира на передньому чи задньому сидінні, бути відповідальним та пристібатися ременем безпеки. Зробіть це своєю звичкою, яка можливо колись врятує вам життя!

 

Дотримуйтесь правил дорожнього руху та говоріть з дітьми про обережність на дорогах

Будьте відповідальним водієм та пішоходом - дотримуйтесь правил дорожнього руху. Відповідальність за безпеку на дорозі несуть не лише водії, а й пішоходи. Власним прикладом привчайте дитину дотримуватись правил дорожнього руху. Навчіть дитину, як правильно переходити дорогу (навіть вузьку та порожню):

  • Лише на зелене світло світлофору або пішохідним, підземним чи наземним переходом.  Кілька секунд або хвилин, які ви захочете “зекономити” на чеканні зеленого світла світлофора чи пошуку пішохідного переходу, можуть дорого коштувати.
  • Йти швидким і впевненим кроком. Ні в якому разі не бігти.
  • Перед тим, як іти необхідно подивитися наліво і направо. Навіть, якщо переходите на зелене світло.
  • Не треба розмовляти
  • Якщо є велосипед чи самокат, треба встати і котити транспортний засіб поруч
  • Ознайомте маленьких пішоходів із знаками, які позначають різні види переходів, доріжок для велосипедів і пішоходів, поперджувальними і обмежувальними знаками, значенням сигналів світлофора, основними правилами поведінки на дорозі. Навчіть дитину розрізняти базові рухи регулювальника.

Докладніше, чому навчити дітей про безпеку на дорогах: https://goo.gl/fjkNMX

 

Дотримуйтеся правил поведінки на дорозі

  • Не перевищуйте швидкість. Якщо автомобіль рухається зі швидкістю менше 50 км/год, ризик загибелі пішоходів складає 20%, тоді як при 80 км/год – майже 60%. Це також мінімізує ризики для водія та пасажирів в автомобілі.

З початку минулого року максимальна швидкість в населених пунктах в Україні обмежена до 50 км/год.

  • Не користуйтеся мобільним телефоном за кермом

При швидкості в 50 км/годину водій, що відволікається принаймні на 2 секунди на розмову по мобільному телефону або написання повідомлення, проїжджає всліпу 28 метрів шляху.

Для водіїв, які відволікаються на мобільний телефон під час кермування, є навіть спеціальне слово - «смомбі». Це поєднання слів «смартфон» та «зомбі».

  • Убезпечте свою дитину в автівці - використовуйте автокрісло

Використовуючи автокрісло, ви знижуєте вірогідність смерті в результаті аварії на 90% (для дітей грудного віку) чи на 54-80% (для дітей раннього віку). У більшій безпеці перебувають діти, які знаходяться на задньому сидінні автомобіля.

 

Як кожен може привернути увагу суспільства до питання безпеки дорожнього руху

Центр громадського здоров'я МОЗ України проводить флешмоб для привернення уваги суспільства до питання безпеки дорожнього руху. Взяти участь може кожен -  пішохід, водій, велосипедист, пасажир. Для цього необхідно:

  • зняти коротке відео
  • продемонструвати на ньому дотримання правил дорожнього руху
  • закликати інших дотримуватися цих правил
  • додати хештеги #SaveLives #ЯєБезпека #ЦГЗ #SpeakUp
  • опублікувати  в своїх соціальних мережах

Найкращі відео ЦГЗ публікуватиме на своїх офіційних сторінках в соцмережах.

Флешмоб триває до 12 травня включно. Долучайтеся!

Читайте також