Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

П'ять порад для здоров’я зубів та красивої усмішки

9 лютого 2022
624

9 лютого відзначають Міжнародний день стоматолога – фахівця, чия робота позитивно впливає не лише на наш зовнішній вигляд, а й на здоров’я. Адже стан ротової порожнини має значення для здоров'я всього організму: негаразди із зубами та яснами можуть спричинити низку захворювань та погіршити їхній перебіг. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на захворювання ясен, що може призвести до втрати зубів, страждає майже 10% населення планети. Загалом же недуги ротової порожнини вражають понад 3,5 млрд людей. 2,3 млрд із загальної кількості випадків – це карієс постійних зубів. ВООЗ зауважує, що змінити цю прикру статистику можна завдяки профілактиці та лікуванню на ранніх стадіях виникнення захворювання.  

  Попри зростання у світі рівня діагностики та стоматологічної допомоги,  а також доступність й різноманітність сучасних засобів догляду за зубами та ротовою порожниною – захворювання не зникають. Це пов’язано насамперед із недостатньою кількістю споживання фтору, високою популярністю харчових продуктів і напоїв із великим вмістом цукру, а також вживанням тютюну та алкоголю. 

Тож для здоров’я зубів потрібно регулярно відвідувати стоматолога та дотримуватися простих правил:

 1.     Турбуйтеся про гігієну ротової порожнини

Недостатній догляд за ротовою порожниною спричиняє карієс, гінгівіт, пародонтоз. Тому необхідно чистити зуби зубною пастою упродовж двох хвилин двічі на день. Додатково полощіть рот рідиною із фтором або жуйте гумку без цукру після їжі й перекусів. Використовуйте індивідуальну зубну щітку та не забувайте замінювати її раз на три місяці. Щонайменше раз на день користуйтеся зубною ниткою.

 2.     Споживайте здорову їжу і менше цукру

Вживання надмірної кількості доданого цукру є основним фактором ризику. Для дорослих норма цукру — не більше 50 грамів на день, для дітей — три. Пийте воду замість солодких напоїв, адже вони шкідливі не тільки для ротової порожнини, але й збільшують ризик виникнення діабету, зайвої ваги, а також функціональних порушень шлунково-кишкового тракту.

 3.    Відмовтеся від цигарок і алкоголю

Вживання алкоголю підвищує ризики появи раку ротової порожнини, гортані, горла та стравоходу. Також є ризик травм обличчя та зубів через падіння, дорожньо-транспортні пригоди й конфліктні ситуації, внаслідок споживання алкоголю. Крім того, в алкогольних напоях високий вміст цукру, що сприяє розвитку карієсу. 

Куріння – один із ворогів красивої усмішки. Ця згубна звичка підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасне випадіння зубів, втрату смаку та нюху.

 4.     Регулярне проходження профілактичних медичних оглядів у стоматолога

Профілактика — найкращий спосіб уникнути проблем зі здоров’ям порожнини рота. Регулярні огляди в стоматолога ((дітям – від появи першого зубу кожні 3 місяці, а дорослим – щонайменше раз на пів року) гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і пародонтит, можна діагностувати якомога раніше. Відвідуйте спеціаліста раз на 6 місяців.

 5.     Захищайте зуби під час занять спортом і поїздок на мото- й  велотранспорті

Травми порожнини рота й зубів можна отримати в результаті удару, пошкодження зубів і/або інших твердих або м’яких тканин усередині та навколо рота. Лікування таких травм дороге і тривале й може призводити до випадіння зубів із тяжкими емоційними наслідками для людини, її психічного стану і якості життя.

Якомога швидше зверніться до стоматолога, якщо їжа часто застрягає між зубами; відчуваєте дискомфорт чи біль у роті, а також важкість під час жування певних продуктів; маєте чутливість до гарячої, холодної або солодкої їжі; страждаєте через неприємний запах із рота; маєте білі чи темні плями на зубах.

Бережіть здоров’я власних зубів!