Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Маски – ефективний захист від будь-якого штаму COVID-19

21 грудня 2021
905

Медичні маски максимізують захист від вірусу як для тих, хто їх правильно використовує, так і для людей, які перебувають поруч. 

Незалежно від того, пройшла людина повний курс щеплення проти COVID-19 чи ні, маски повинні носити всі. 

Саме медичні маски дозволяють уникнути інфікування коронавірусною хворобою та унеможливити передачу вірусу. 

Чому маски потрібно носити всім? 

  • Маски захищають здорових людей від інфікованих. Йдеться як і про тих, хто переносить COVID-19 із вираженими симптомами, так і про безсимптомних хворих. Саме тому використання маски – це турбота не лише про себе, а й про тих, кого ненароком можна інфікувати коронавірусною хворобою. 
  • Допоки в Україні не сформований колективний захист від коронавірусної хвороби, ризик інфікуватися залишається, тому маски мають носити всі без виключення. 
  • Правильне використання медичної маски у поєднанні із вакцинацією максимізує захист від нових, більш небезпечних штамів COVID-19. Особливо, коли йдеться про “Омікрон”, який поширюється значно швидше, ніж відомі раніше штами. 

Важливо, якщо маска одягнена неправильно, тобто не прикриває ніс та рот, жодного захисту вона не дає. 

Як правильно використовувати медичні маски? 

  • Медичну маску потрібно одягати чистими руками, бажано перед цим їх помити з милом або очистити розчином для рук на спиртовій основі.
  • Не можна використовувати маски, які одягали повторно та ті захисні та медичні маски, які мають пошкодження. Також не можна носити чужі маски. Маски – це індивідуальний засіб захисту. 
  • Правильно одягнена маска має закривати ніс та рот таким чином, щоб між обличчям та маскою не було щілин. Вона також повинна давати змогу людині вільно дихати. 
  • Знімати медичну маску варто не торкаючись її передньої частини. 
  • Змінювати медичні маски варто через кожні 2 години та тоді, коли вони стали вологими або ж забруднились. 
  • Викидати використані маски бажано у закриті контейнери. 

Дослідження свідчать, що правильне використання маски може зменшити можливість інфікування на 53%. Порівняння даних з різних країн світу, де по-різному сприймають носіння масок, вказують, що рівень смертності від COVID-19 у тих країнах, де маски є обов’язковими майже на 48% менше ніж там, де до використання масок ставляться легковажно. 

Використання масок – правило, якого мають неухильно дотримуватись всі, хто перебуває у громадських місцях, великих скупченнях людей, транспорті, хворіє або перебуває разом із хворими. 

Більше про те, чому потрібно носити медичні маски та як правильно це робити можна прочитати на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я https://bit.ly/3CSJf0G та Центрів контролю та профілактики захворювань США https://bit.ly/3CXElzv.