Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Електрофорез: чому апаратна фізіотерапія не може бути єдиним засобом реабілітації

19 квітня 2018
25445

Говоримо сьогодні про ефективність у функціональний реабілітації, зокрема, пояснюємо, чому електрофорез не може бути єдиним засобом реабілітації і як рух може відновити функціональні навички.

Сучасні підходи до реабілітації

"Наша команда часто відвідує заклади, де мають надавати реабілітацію, щоби разом з медичними працівниками вирішувати проблеми надання послуг та запроваджувати сучасні підходи. Бачимо, що є поширена практика застосування апаратної фізіотерапії. Зокрема, застосуванняелектрофорезу як засобу реабілітації людей з руховими порушеннями", - говорить в.о. міністра доктор Уляна Супрун.

У випадках коли людина, внаслідок хвороби, операції або травми потребує відновлення функцій організму, метою реабілітації є відновлення звичних навичок - переміщення, самообслуговування та інші звичайні речі, що дають можливість жити звичайним життям.

І, якщо говорити про сучасні підходи до реабілітації, ці навички неможливо відновити без функціонального тренування, особливо руху. Необхідно, щоб пацієнт ходив, вставав, присідав, нахилявся чи підтягувався - робив все, що він прагне відновити та удосконалити до максимально можливого рівня.

Замість всього цього в багатьох українських закладах пропонують електрофорез.

 

Електрофорез: що робить цей пристрій і чому цього недостатньо для реабілітації

За допомогою постійного електричного струму електрофорез вводить в організм пацієнта іони лікарських речовин. Жодного руху, лише перебування певний час під апаратом. Це може зменшувати біль та запалення, прискорювати регенерацію тканин та розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються.

Апаратна фізіотерапія - лише допоміжний засіб реабілітації. Для максимального відновлення доступних організму функцій, пацієнту потрібна участь команди функціональних спеціалістів, зокрема фізичних терапевтів та ерготерапевтів, які забезпечуватимуть функціональне відновлення.

"Метою змін, які ми впроваджуємо у системі реабілітації, є підготовка фахівців з функціонального відновлення та їхнє максимальне залучення до роботи з пацієнтами. Прагнемо, щоби кожен український пацієнт та фахівець з реабілітації усвідомили провідну роль руху як засобу реабілітації. Налаштуйтеся на сучасну, активну реабілітацію!", - закликає в.о. міністра доктор Уляна Супрун.

МОЗ очікує, що працівники реабілітаційних центрів долучатимуться до впровадження функціональної реабілітації, ефективність якої уже доведена у розвинених країнах.

Читайте також