Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

День прав людини

10 грудня 2021
984

День прав людини – це міжнародне свято, що відзначається за пропозицією Генеральної асамблеї ООН. 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт із прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості.

Це фундаментальний документ, у якому проголошені невід’ємні права кожної людини, незалежно від раси, статі, мови, релігії, національності, політичних або інших переконань. У більшості країн основні положення Декларації включені до базового законодавства.

В Україні кожен громадянин має право на охорону здоров’я. Сьогодні знати свої права, вміти їх реалізовувати та не боятися обстоювати – це важлива риса сучасної людини – як пацієнта, так і медика.

Що стосується основних гарантій у сфері охорони здоров’я, то медична допомога має бути доступною, якісною та безпечною, а підхід до лікування – індивідуальним, без жодної дискримінації. 

У центрі сучасної системи охорони здоров’я – пацієнт. Кожна людина повинна мати доступ до якісної, ефективної та безпечної медичної допомоги, право самостійно обирати лікаря та заклад охорони здоров’я, право на індивідуальний підхід. Пацієнти також мають право на інновації, а у критичних випадках – на попередження страждання і болю.  

Реалізація цих базових прав пацієнтів і є кінцевою метою реформи охорони здоров’я.

Права медичних працівників визначені законодавством України. Працівники медичної галузі мають надавати пацієнту інформацію про стан його здоров’я, варіанти лікування і можливі наслідки і, водночас, суворо зберігати медичну таємницю. Пацієнт має знати усе про свою хворобу і щоразу надавати згоду на медичне втручання чи відмовлятися від нього, за умови, що це не загрожує життю. Саме пацієнт передусім несе відповідальність за стан свого здоров’я, тому право на профілактичні заходи і вакцинацію водночас є і обов’язком кожного.

Лікарі мають право на належні умови професійної діяльності, право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю відповідно до спеціальності та кваліфікації, право на відмову від подальшого ведення пацієнта, право на вільний вибір апробованих форм, методів і засобів діяльності, впровадження у встановленому порядку сучасних досягнень медичної та фармацевтичної науки і практики, право на соціальний та судовий захист. 

Якщо ваші права порушують, зверніться: