Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чому погіршується зір: правда і міфи

28 серпня 2018
70311

За даними ВООЗ, проблеми з зором мають близько 300 мільйонів людей у світі. З них 43% страждають порушеннями рефракції - короткозорістю (міопією), далекозорістю (гіперметропією) та астигматизмом. Разом зі спільнотою "Клятий раціоналіст" розказуємо, що є направді причиною цих хвороб, як впливає на очі телевізор або читання лежачи і чи може морква покращити зір. 

 

Правда і міфи про причини порушення зору

Одна з реальних причин порушення зору - генетика. Фізіологічна причина короткозорості - неправильний розмір очного яблука та дефекти системи фокусування. Читання книжки чи сидіння перед екраном не можуть впливати фізіологічно, а спадковість на таке здатна.

Традиційно, однією з причин погіршення зору вважають екрани телевізорів, монітори комп‘ютерів та дисплеї смартфонів. Насправді, науковці не знайшли зв‘язку між короткозорістю та часом, проведеним за моніторами ґаджетів (https://goo.gl/g8kSDG).

Втім, не виключено, що ми можемо відчувати певні симптоми, як-от напруження, сухість очей чи подвоєння зображення. Але зазвичай ці симптоми тимчасові і не мають впливу на розвиток хвороб ока. В сукупності такі симптоми називаються комп‘ютерний зоровий синдром. Він часто зустрічається в користувачів комп’ютерів - по всьому світу їх мають близько 60 мільйонів людей (https://goo.gl/Ue3Lwr).

Наукового підтвердження не знайшла також інформація, що шкідливо дивитися на монітори у темряві. Відповідно і читання при поганому світлі або ж лежачи - також не може призвести до хвороб очей (https://goo.gl/aYnra2).

Багато батьків вважають, що погіршити зір може сидіння на задній парті. Втім, бажання посадити дитину на першу парту - не виправдане. Дивитись на віддалені предмети - нормальна функція нашого ока, тому нашкодити зору задня парта не зможе. Сидіння ж за першою партою бажане дітям, що мають вади зору, які не підлягають корекції.

І нарешті про моркву. Справді, вітамін А бере участь у функціонуванні сітківки і його дефіцит може призвести до погіршення нічного зору. Втім, дефіцит має бути дуже великий, щоб мати якийсь негативний вплив. Але у зворотній бік це не працює, лікування проблем із зором поїданням кілограмів моркви не принесе результату. Те саме стосується і чорниці (https://goo.gl/imZLbx). Логічно, що ніякі біологічно активні добавки та фітопрепарати теж не матимуть жодного ефекту.

 

Профілактика проблем з зором

Наші очі дозволяють нам не губити з поля зору безліч дрібниць, проте часто самі залишаються поза нашою увагою. Щоб зменшити ризики погіршення зору, повноцінно та збалансовано харчуйтесь, слідкуйте за вагою, залиште шкідливі звички, як-от, куріння та ходіть на прогулянки. Останній пункт навіть важливіший, ніж здається. Дослідження вказують на те, що міопія прогресує повільніше у тих дітей, які частіше бувають на свіжому повітрі (https://goo.gl/jy3d6E).

Якщо ж у вас є проблеми з зором - зверніться до фахівця. Не лікуйте його самостійно з допомогою вправ (вони не допомагають при порушеннях рефракції - https://goo.gl/vWY2CL) чи закапувань незрозумілими краплями. Лікар допоможе вибрати найбільш дієвий метод лікування особисто для вас: окуляри, лінзи, фармакологічне лікування чи лазерну корекцію зору.

Читайте також