Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чому грижі міжхребцевого диску поперекового відділу хребта у більшості випадків не треба оперувати: пояснює нейрохірург

16 липня 2018
242863

Сьогодні часто зустрічається реклама центрів і клінік, що пропонують магічні способи вирішення проблем зі здоров’ям. Як приклад, різного роду “авторські” методики, які начебто допоможуть позбавитись грижі міжхребцевого диску без оперативного втручання. У такій рекламі можуть навіть демонструвати знімки МРТ до і після лікування з коментарем на кшталт “ось бачите, пройшло 7 місяців - і грижі немає”.

 

Насправді, це не означає, що їхні альтернативні методи спрацювали. Більшість гриж дисків зникають спонтанно (!), тобто самі по собі. І це природній процес в організмі людини. Тобто пацієнти платять за те, що природа робить сама.

Як саме це відбувається - пояснює лікар-нейрохірург Вадим Ілляшенко.

 

Близько 66% випадків гриж поперекових дисків зникають спонтанно

Багато людей думають, що якщо у них виявили грижу міжхребцевого диска, то це назавжди та без оперативного втручання не обійтись. Тим часом дослідження показують, що до 2/3 гриж поперекових міжхребцевих дисків проходять самі по собі. Це явище називається спонтанна резорбція.

Наукові публікації про спонтанні резорбції гриж міжхребцевих дисків з'являються регулярно ще з 1984 року та підтверджуються даними КТ та МРТ досліджень. В середньому, близько 66% випадків гриж поперекових дисків зникають спонтанно. А за даними із Сполученого Королівства - в більш ніж 80% випадків. В більшості випадків терміни резорбції складають від 3 до 12 місяців. Як правило, симптоми зникають набагато раніше (https://goo.gl/XPkngM, https://goo.gl/82gSy6, https://goo.gl/GH4zR9).

Це відбувається через природні реакції організму. Наприклад, запальну реакцію на фрагменти пульпозного ядра диска, з яких складається грижа (фагоцитоз, вплив ензимів), імунологічні реакції або ж через дегідратацію (зневоднення) випадаючого фрагмента (внутрішнє ядро диска на 80% складається з води).

 

Як визначити, що симптоми викликані саме грижею диска

За даними МРТ досліджень, грижі диска нерідко виявляють у людей без симптомів, тобто без болю в спині і ногах (https://goo.gl/Vr9Mo9). Якщо біль в спині все-таки є, то виявлена грижа на МРТ знімку може і не бути джерелом цього болю.

Клінічно грижі міжхребцевих дисків проявляються радикулярним (корінцевим) синдромом або радикулопатією (застаріла назва - радикуліт). Хворих при цьому турбує більше біль в нозі, аніж в попереку. Біль, як правило, поширюється нижче коліна у вигляді смуги. Можуть також турбувати відчуття оніміння, поколювання чи відчуття повзання мурашок в нозі.

У 70% пацієнтів з клінічно значущою грижею диска, які отримували нехірургічне (консервативне) лікування, симптоматика проходить протягом 4-х тижнів (незалежно від виду лікування). У 90% - в терміни до 12 тижнів.
 

Грижа диска: коли потрібно робити операцію

Хірургічного лікування потребують не більше 5% пацієнтів з грижами дисків, що виявляються корінцевим синдромом (https://goo.gl/5Vic2z).

Операція при грижі поперекового міжхребцевого диска беззаперечно потрібна при розвитку симптомів компресії корінців кінського хвоста. Це трапляється при гострому масивному випадінні гриж дисків.

Симптоми, що виникають у такому випадку, - оніміння у ногах та зоні тазу (в промежині), можливе порушення сечовипускання. При цьому біль може припинитися. Саме така симптоматика є підставою для термінового МРТ-дослідження. Якщо діагноз грижі диску підтверджено, необхідна термінова операція. На щастя, такі ситуації трапляються вкрай рідко (менш ніж 1%).

Інші показання до операції, що не є настільки термінові: наростаюча (прогресуюча) слабкість в м'язах ноги, виражений больовий синдром, який не вдається зупинити ніякими консервативними методами, включаючи епідуральні блокади.

У всіх інших випадках потрібно починати з консервативного лікування. Це передбачає прийом протизапальних та знеболювальних препаратів, збереження рухової активності, спеціальні вправи, епідуральні блокади, якщо є сильний біль. І тільки якщо немає ефекту від комплексного консервативного лікування через 6-8 тижнів, можна розглядати варіант хірургічного лікування.


Цей текст пацієнти можуть використовувати як гайд або міні-план для підготовки до бесіди з лікарем. Що краще ви розумієте свій організм і симптоми, то легше і швидше можна подолати проблему.

 

Читайте також: