Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи існує "чоловічий грип"

9 січня 2019
3543

Є стереотип, що чоловіки під час застуди чи грипу схильні “перебільшувати” симптоми захворювання. Тому вони потребують догляду наче за дітьми.

Таку поведінку пояснює  феномен — “чоловічий грип” (англійською “man flu”). Дослідники шукають наукове підґрунтя цього феномену. Адже деякі хвороби та стани дійсно відрізняються між чоловіками та жінками. Зокрема, біль через ішемічну хворобу серця ми відчуваємо по-різному — чоловіки, як правило, мають класичний "ударний" біль у грудях, а жінки частіше відчувають нетипові симптоми, такі як нудота або задишка.

Поки великих репрезентативних досліджень, що так само може бути із застудою та грипом, немає. Водночас, є такі результати досліджень:

  • Жінки можуть мати іншу реакцію на вакцини, які захищають від грипу. В дослідженні щеплення від грипу викликало більше місцевих і системних реакцій та кращу імунну відповідь у жінок. Тестостерон може відігравати певну роль в цьому процесі, оскільки чоловіки з вищим рівнем тестостерону, мали більш низький рівень антитіл (https://goo.gl/jX4tp9, https://goo.gl/tT629y).
  • В одному з досліджень, в якому аналізували дані за 6 років — дорослі чоловіки мали більш високий ризик госпіталізації через грип, ніж жінки (https://goo.gl/mQGyEe).
  • Було виявлено, що чоловіки частіше помирають від грипу у порівнянні з жінками, незалежно від інших наявних захворювань (https://goo.gl/rF8WTt).

В цілому науковці схиляються до того, що різниця у хворобі та відчутті симптомів може виникати через гормональні відмінності. Втім, ще потрібно багато досліджень, щоби краще дослідити ці відмінності та їхній вплив на імунну систему.

Грип — серйозне захворювання. Дотримуйтесь простих правил, щоби захиститись від інфекції:

  • Вакцинуйтеся

Найкращий спосіб захисту від грипу і тяжких ускладнень — щорічна вакцинація. Вакцинуватися проти грипу не пізно упродовж усього сезону грипу. 127 тисяч українців вже зробили це. Цьогоріч доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців. Їх можна придбати в аптеці (https://goo.gl/hCB7Sc)

  • Мийте руки та не торкайтеся обличчя

На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм, адже очі, рот та ніс для мікробів є чимось на кшталт вхідних дверей. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів.

  • Дотримуйтеся чистоти

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Дбайте, щоби приміщення періодично провітрювалось.

  • Розвивайте корисні звички

Дбайте про здорове харчування, стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води.

  • Головне правило, якщо захворіли - залишайтеся вдома

Якщо захворів хтось поруч - уникайте близького контакту. Коли чхаєте чи кашляєте, прикривайте одноразовою серветкою ніс та рот або принаймні намагайтеся чхати або кашляти у внутрішню сторону ліктя.

  • Якщо захворіли - обов’язково проконсультуйтесь зі свої лікарем. Ні в якому разі не призначайте самі собі антибіотики. Це дуже небезпечно. Не лікуйтесь інтерферонами та гомеопатичними препаратами - вони безсилі проти грипу. Так само не допоможуть теплові процедури, фітотерапія та вітаміни.
Читайте також