Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Безбар’єрність у сфері надання медичних послуг. Про що варто говорити в міжнародний День осіб з інвалідністю

3 грудня 2021
560

Щороку 3 грудня світ відзначає День осіб з інвалідністю. І це — слушна нагода говорити про те, як Україна працює над усуненням бар’єрів на шляху до повноцінного життя людей з інвалідністю. Адже створення оптимальних умов для реалізації потенціалу кожної особи, досягнення європейських стандартів благополуччя — це одні з основних завдань, визначених Президентом у Стратегії сталого розвитку «Україна — 2030».

У період пандемії COVID-19 Міністерство охорони здоров’я розробило План заходів щодо підтримки осіб з інвалідністю на період дії карантину.  Зокрема документ передбачає безперешкодне забезпечення цієї категорії громадян безперешкодним тестуванням, вакцинацією та медичною допомогою.

Усі заклади охорони здоров’я, з якими укладено договір про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій щодо надання первинної медичної допомоги, мають отримати висновок про доступність до будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Якщо проблеми не усунуті, оплата за договорами припиняється.

Особи з вадами слуху мають проблему з отриманням медичної допомоги. Для того, щоби її усунути до переліку обов’язкових умов для укладання договору закладів охорони здоров’я з НСЗУ з 1 січня 2022 року внесена умова про наявність сканованої копії документа, що підтверджує забезпечення перекладу на/з українську жестову мову. Крім того, люди з вадами слуху мають бути забезпечені доступом до візуального сприйняття необхідної інформації за допомогою технічних засобів інформування, орієнтування й сигналізації.

МОЗ продовжує роботу над тестуванням інформаційно-аналітичної системи Централь 103, яка серед іншого передбачає можливість для оперативно-диспетчерських служб приймати виклики не голосовим способом.

В Україні будується сучасна система надання реабілітаційної допомоги незалежно від сфери її надання. Принципово важливим є розвиток кадрового ресурсу фахівців із реабілітації та їх широке залучення не тільки у сфері охорони здоров’я, а також і у сферах освіти, соціального захисту, трудових відносин, оцінювання інфраструктури. Такий підхід є новим для формування кадрового складу наших міністерств та потребує ефективної співпраці.

Формування ранньої та комплексної системи реабілітаційної медицини, запровадження мультидисциплінарного підходу та командна робота фахівців різних напрямів сприятиме швидшому одужанню хворих та поверненню  до повноцінного життя. 

Зараз система реабілітаційної медицини є досить фрагментарною, у ній рідше застосовується мультидисциплінарний підхід. Проте вчасно надана допомога запобігає виникненню в людини обмежень, що призводять до інвалідності, сприяє максимально можливому відновленню функцій організму та пристосуванню до активного життя.

МОЗ України в межах «Великого будівництва» працює над запуском лікарень нового європейського формату: однаково комфортних як для пацієнта, так і для лікаря. Разом із будівництвом лікарень поступово впроваджуються новітні технології у сфері охорони здоров’я. МОЗ змінює підхід до оснащення лікарень та оновлює обладнання відповідно до європейських стандартів.

30 листопада в МОЗ України спільно з Офісом Президента й Радником-уповноваженим Президента України з питань безбар’єрності була проведена Година безбар’єрності. Під час заходу, у якому взяли участь і керівники закладів охорони здоров’я, презентували «Довідник безбар’єрності» — гід із коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Довідник створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської в співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Здоров’я населення є однією з найбільших цінностей, необхідною умовою для соціально-економічного розвитку країни. І держава поступово працює над збільшенням безбар’єрності й доступності для всіх своїх громадян.