Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 4/4

22 грудня 2017
16123

Що може зробити лікар, щоби бути захищеним у правовому полі при використанні нових клінічних протоколів? У випадку смерті пацієнта як лікар повинен надати інформацію про обраний протокол, щоб бути захищеним юридично? Відповіді – у цій частині інструкції-роз’яснення щодо впровадження нових клінічних протоколів.

Що може зробити лікар, щоби бути захищеним у правовому полі при використанні нових клінічних протоколів?

За умови дотримання усіх вимог застосування нових клінічних протоколів, відповідно до наказу, а також якісного виконання своїх професійних обов’язків, лікар є юридично захищеним.

На який наказ, що дозволяє використовувати міжнародні протоколи, може посилатися лікар при потребі?

Наказ, що регламентує можливість та вимоги до застосування нових клінічних протоколів № 751 від 28.09.2012 року із змінами відповідно до наказу № 1422 від 29.12.2016 р. (редакція наказу від 28.04.2017 року). 

У випадку смерті пацієнта як лікар повинен надати інформацію про обраний протокол, щоб бути захищеним юридично?

Перед застосуванням нового клінічного протоколу лікар обов’язково отримує письмову згоду пацієнта на його використання, обґрунтовуючи запропонований вибір в усній формі. В інформованій згоді хворого вказується назва обраного нового клінічного протоколу. Текст протоколу українською мовою знаходиться у закладі охорони здоров’я та є доступним всім лікарям закладу для ознайомлення. У разі виникнення конфліктних ситуацій текст протоколу може бути наданий відповідним органам, після отримання їхнього письмового запиту, відповідно до чинного законодавства.

Які вимоги до перекладу протоколу?

МОЗ України не встановлює вимог до перекладу протоколу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 1/4

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 2/4​

Як впроваджувати нові клінічні протоколи: інструкція для лікарів 3/4