Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як організувати забезпечення медзакладу ліками: приклад Житомирської ЦРЛ

1 березня 2019
2483

Пацієнти можуть отримати безоплатно ліки та медвироби, вакцини та сироватки, які держава придбала для них за кошти платників податків. Закупівлі відбуваються як на рівні державних програм, так і коштом місцевих бюджетів.

 

 

Як зробити забезпечення максимально ефективним, а звітність прозорою, розповідає головний лікар Центральної районної лікарні Житомирської районної ради Тарас Собко.

 

 

Потреба на закупівлю лікарських засобів ми формуємо згідно з наказом МОЗ України від 11.04.2017 року №782. Ми при цьому використовуємо комбінований метод (і споживання, і захворюваності), який ефективний для нашого закладу. Для визначення потреби у лікарських засобах створена робоча група, яка включає заступника головного лікаря з медичних питань, заступника головного лікаря з економічних питань, головного бухгалтера, завідувачів відділень цілодобового стаціонару та фармацевта.

При РДА створена громадська рада, яка активно долучається до питань формування потреби у лікарських засобах для забезпечення ЦРЛ та у разі необхідності залучення додаткових коштів з місцевого бюджету для забезпечення лікування рідкісних(орфанних) захворювань.

Закупівля лікарських засобів для пацієнтів закладу здійснюється з:

  • коштів медичної субвенції(складає 6,5% від загального обсягу);
  • додаткового фінансування з районного бюджету(зокрема на програму забезпечення лікування орфанних захворювань);
  • при потребі – за фінансової підтримки депутатів різних рівнів (ОТГ, районної ради, обласної ради);
  • за кошти Благодійної орагнізації «Лікарняна каса Житомирської області.

Поза Нацпереліком у 2018 році ми закупили медикаментів на суму 58 800,00 грн, що становить 2,15% від загальної суми закупівлі.

Звичайно, в умовах наявного фінансування лікарня не може забезпечити безоплатним лікуванням всіх пацієнтів, хоча ургентна допомога у першу добу перебування надається безоплатно на 100%. Повністю забезпечуються бюджетними ліками соціально незахищені верстви населення, діти та пільгові категорії, а планові пацієнти з хронічними захворюваннями - до 50%.

Ліки, що закуповуються через міжнародні організації, надходять до нашої лікарні вчасно. Найбільш гостра потреба існує  у забезпеченні засобами для лікування серцево-судинної та церебро-васкулярної патології, зокрема групи антикоагулянтів – клексан,  арикстра, які надходять до закладу, але найбільш затребувані.

З імунологічних препаратів у нашому закладі використовується антирабічна вакцина та протиправцевий анатоксин. При розрахунку потреби на них ми використовуємо метод споживання. У 2018 році заклад за процедурою тендерної закупівлі придбав вакцину Індіраб, у вересні надійшла вакцина Верораб, яка була розподілена централізовано. Цими імунобіологічними препаратами ми забезпечені на 100%.

За 2018 р. у цілодобовому стаціонарі проліковано 8154 пацієнтів, у 2017 р. – 7833 пацієнтів. Фактичні видатки на медикаменти на 1 ліжко-день у 2018 р. склали  39,42 грн., у 2017 р. – 28,26 грн. Серед районів області цей показник (у середньому) за 6 міс.2018 р. – 12,71 грн. У 2017 році закуплено медикаментів, виробів медичного призначення та перев’язувальних матеріалів на загальну суму  1 967 577,00 грн., у 2018 році – 2 751 199,41 грн. Можливість забезпечення безоплатним лікуванням на такому рівні заклад має завдяки акумулюванню коштів на закупівлю лікарських засобів, перш за все, завдячуючи багаторічній роботі з оптимізації ліжкового фонду районної лікарні, який складає 30 ліжок на 10 тис. населення району, що є найнижчим у області та оптимізації показника забезпеченості закладу лікарями та молодшими спеціалістами з медичною освітою. За кошти Благодійної організації «Лікарняна каса» Житомирської області протягом 2018 року в цілодобовому стаціонарі проліковано 1350 осіб на загальну суму 943000,00 грн, що склало на 1 ліжко день 70,00 грн.

Інформація про наявність лікарських засобів та виробів медичного призначення, закуплених за бюджетні кошти, щотижнево оновлюється на Веб-сайті «Є ліки», згідно з наказом МОЗ України від 02.06.2017 року №509 «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти» та згідно з наказом МОЗ України від 26.04.2017 року №459 щотижнево оновлюється на інформаційних стендах у кожному відділенні лікарні, що доступна для кожного відвідувача та пацієнта закладу.

Читайте також