Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Автономізація: При зміні організаційно-правової форми медзаклади зберігають майно, права, обов’язки та ідентифікаційний код в ЄДРПОУ

20 лютого 2018
3880

Процедура автономізації медзакладу є багатокомпонентним процесом, внаслідок чого розширюються права медичних закладів щодо  управління власною діяльністю та надає можливість самостійно покращувати якість медичної допомоги. Процедура передбачає зміну організаційно-правової форми юридичної особи. При цьому при реорганізації за закладом зберігаються майно, права, обов’язки, а також ідентифікаційний код в ЄДРПОУ.

У першому півріччі заклади охорони здоров’я, де надається первинна медична допомога, мають автономізуватись – реорганізуватись з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. Для зміни організаційно-правової форми, заклади охорони здоров’я мають здійснити процедуру перетворення,тобто припинити стару юридичну особу (комунальної установи) та створити нову – комунального  некомерційного підприємства-правонаступника. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи. (частина 5 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»).

Усе майно, права і обов’язки переходять до новоутвореної юридичної особи, що передбачено статтями 104 та 108 Цивільного кодексу України та додатково визначено пунктом 4 частини 3 Прикінцевих положень Закону України №2002-VIII (про автономізацію). Окрім того, пунктом 3 частини 3 вказаного закону, встановлено заборону на звільнення працівників закладів, що реорганізуються.

За правонаступником також зберігається індентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України – це регулює п.6 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 №118.

 

Читайте також