Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Всеукраїнський тур ЗміниТИ

Категорії

Що хочуть «ЗміниТИ» громади Івано-Франківщини: успіх медичної реформи – у ефективній співпраці з органами місцевого самоврядування

8 серпня 2017
744

В рамках всеукраїнського туру «ЗміниТИ» ГО «Центр UA» у партнерстві з Реанімаційним Пакетом Реформ і Міністерством охорони здоров’я консультувалися з громадами по всій країні щодо «реформ демократизації» – змін, які зрушать з місця чинну систему. Це реформи у чотирьох сферах: доступу до політики, що забезпечить зміну політичних еліт, контролю за використанням публічних фінансів, який зробить витрати коштів платників податків ефективними, доступу до прийняття рішень, що дасть громадянам можливість впливати на своїх представників у міжвиборчий період, та системи охорони здоров’я, яку за повним циклом публічної політики почало реформувати профільне міністерство. 14-15 червня ми консультувалися про реформи в Івано-Франківську, Коломиї та Калуші.

РЕФОРМА СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

На консультаціях у Коломиї та Калуші медиків і представників місцевого самоврядування цікавили нова концепція фінансування охорони здоров’я, медичні протоколи та зміни на первинній ланці.

Зміна принципу фінансування охорони здоров’я

Найбільше занепокоєння щодо зміни фінансування в учасників консультацій викликала доступність медицини після реформи, особливо в сільській місцевості.

«Поки що це виглядає як казка. Ми дотаційний регіон, у сільській місцевості медичні заклади пропадуть. Лікарів туди ніяк не заманиш, бо бази немає, матеріального забезпечення. Чому МОЗ пропонує співоплату від людей, що забороняє владі збільшити бюджет на медичні послуги?»

Михайло Гаврилишин, депутат міськради, 
головний лікар Калуського ЦПМСД

У Міністерстві охорони здоров’я ці проблеми вважають вирішуваними: на покращення інфраструктури передбачена інвестиційна субвенція, а  на первинну ланку медичної допомоги урядом заплановано додаткових 25 мрд. грн. на найближчі три роки, що дозволить збільшити зарплатню лікарів первинки. За послуги сплачуватиме Національна служба здоров’я України, за контрактами від якої надходитимуть кошти з Держбюджету, а відповідальність за фізичну доступність медичних послуг – підтримку лікарень – лежатиме на органах місцевого самоврядування.

 

Медики, втім, скептично оцінюють шанси, що місцева влада зможе дійти згоди щодо підтримки медичних закладів в рамках госпітальних округів.

«Не майте ілюзій на рахунок домовляння, ми вже знаємо, як це буває. Субвенцію, яку нам мали дати, ми не могли отримати 4 місяці. Тому щодо госпітальних округів є великий сумнів. Ми маємо міську раду, районну раду, а якщо ще підключати ОТГ… Має бути формула, а слово «домовитися» – викресліть».

Головний лікар районної лікарні, Калуш

Керівники медичних закладів цікавились, як будуть врегульовані їхні відносини з практикуючими лікарями: якщо передбачається оплата за кількість підписаних декларацій на первинній ланці й кількість послуг на вторинній і третинній ланках, то рано чи пізно постане питання звільнення лікарів, до яких пацієнти не йдуть.

«Як звільняти лікарів, з якими пацієнти не захочуть укладати угоду? Кожен наш крок має на чомусь базуватися, мають бути юридичні підстави. Якщо цього не буде, то вони просто поновлюватимуться через суд».

Головний лікар районної лікарні, Калуш

Для того, щоб захистити практикуючих лікарів і дати їм більше свободи, учасники консультацій пропонували запровадити індивідуальні ліцензії. За рахунок цього лікарям буде простіше змінювати місце роботи, домовлятися про оплату й умови праці з керівниками медичних установ.

Медичні протоколи

Окремо акцентували увагу на питанні протоколів. З одного боку, лікарі підтримують ідею запровадити нові міжнародні протоколи, з іншого – не розуміють, чому МОЗ не робить цього централізовано і як буде відбуватися контроль за умов, коли кожен медичний заклад може сам обирати і перекладати протоколи.

«Згідно Наказу № 1422 ми маємо право користуватися європейськими, американськими протоколами. Але вони трохи різняться, а ви казали про контроль. Чи будуть тоді у нас ще стандарти, згідно з якими нас будуть контролювати? Кожен місцевий протокол буде пристосований до умов, які ми можемо забезпечити, але в іншому регіоні може бути кращий протокол. Варто запровадити один стандартний протокол».

Петро Лесів, в.о. головного лікаря ЦРЛ, Коломия

«Чому лікар має відповідати за протокол, який прийняла клініка? Повноваження затверджувати протокол має головний лікар, але незрозуміло, як це буде погоджуватися з тими, хто за цим протоколом лікуватиме».

Студентка 3 курсу, медичний факультет, Івано-Франківськ

Згідно з роз’ясненнями Міністерства охорони здоров’я, перехід на міжнародні протоколи – це можливість, а не обов’язок, тому їх варто запроваджувати тим медичним закладам, які мають відповідну матеріально-технічну базу і професійну спроможність. Натомість централізовано протоколи будуть надаватися лише для окремих важливих випадків, зокрема щодо вакцинації. Перевірка ж буде здійснюватися на відповідність лікування тим протоколам, які затверджені в конкретному медичному закладі.

Реформа первинної ланки

Щодо змін у роботі первинки учасники консультацій наголошували, що запрацюють вони не відразу, зокрема через нестачу спеціалістів і небажання пацієнтів проходити профілактику.

«Я працювала в місті, зараз у районі, це зовсім інше населення. Ви рахуєте, що молодий лікар прийде і з ним укладуть договори? Це модель, а на практиці буде інакше. На практиці культура нашого населення не відповідає тому, що ми декларуємо. До нас люди йдуть лікуватися, вони не хочуть профілактики».

Заступниця головного лікаря, Коломия

«Навіть щоб щеплення зробити – це ми бігаємо за ними. До пересічних людей доходить інформація, що сімейний лікар буде отримувати багато грошей, і вони будуть від нас більше вимагати, а наші приписи – не виконувати».

Марія Буртик, завідувачка амбулаторії, Коломия

Щоб прискорити процес запуску первинної ланки, реформа передбачає два механізми: заохочення для лікарів активніше залучати пацієнтів до профілактики (за зареєстрованих у «зеленому» списку пацієнтів платитимуть більше) і обмеження можливості звернення до спеціалістів вторинної і третинної ланки без направлення від сімейного лікаря (або ж педіатра чи терапевта).

З результатами консультацій щодо реформ демократизації можна ознайомитися за посиланням.

Матеріал підготував:

Єгор Поляков, полісі-аналітик ГО «Центр UA»

 

Більше новин на сайті Centre UA: https://centreua.org