20 вересня 2017 року
Фармаконагляд Мобільний зв’язок та здоров’я людини Малюнки-попередження на упаковці тютюнових виробів
Сімейна медицина Відповіді фахівців Медико-санітарне забезпечення оздоровлення дітей
Вакцинопрофілактика Лікування за кордоном Медичне запезпечення у сфері безпеки дорожнього руху
Профілактика захворюваності Медико-соціальна експертиза Безкоштовне медичне обслуговування

Послуги та рекомендації :: Актуальні питання :: Профілактика захворюваності
Профілактика отруєнь дикорослими грибами


Профілактика отруєнь дикорослими грибами

 

3 початком грибного сезону серед населения України починають реєструватися випадки отруень дикорослими грибами.

Україна належить до країн, у яких дикорослі їстівні гриби є традиційним компонентом харчового раціону населення. В українських лісах та лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.

Найчастіше (до 95%) смертельні випадки пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Слід прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища.

Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Важлива не тривала термічна обробка, а декілька разів зливати відвар (щонайменше тричі, через кожні 15 хв.), а лише після того продовжити готувати страви.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти. Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їx не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

Аналіз, проведений Українським центром з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України свідчить, що в Україні у 2015 році було зареєстровано 97 випадків харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, з кількістю постраждалих 148 чоловік (з них 17 летальних). За 8 місяців 2016 року вже зареєстровано 143 випадки з кількістю постраждалих 228 чоловік (з них 13 летальних). Серед потерпілих зареєстровано в 2015 році 23 дитини (4 з яких померло), за 8 місяців 2016 року – 40 дітей. Всі випадки були зареєстровані у побуті.

Згідно опитувань, 57% респондентів систематично використовують в їжу дикорослі гриби, з них 82% знають про небезпеку отруєння. Населення отримує інформацію про грибні отруєння, але вона не є для них переконливою.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:

– Ви повинні відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі i споживати штучно вирощені гриби, що купуєте в магазинах.

– якщо Ви, все ж таки, відправились до лісу по гриби, необхідно знати наступне:

  • ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • намагайтесь збирати губчасті гриби – "білі", "бабки", "моховик" та ін. (в наших широтах від них найменша кількість отруєнь);
  • якщо Ви зібрали гриби i принесли їx додому, ретельно перевірте їх перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді, зливаючи відвар тричі кожні 10-15 хв;
  • ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок.
 Президент України  Верховна Рада України  Урядовий портал  Головна сторінка