Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Англійська для медиків

Категорії

10 найбільш поширених помилок при самостійному вивченні англійської

15 березня 2018
35710

Інтерес до англійської мови як інструменту професійного розвитку та кар’єрних можливостей продовжує рости. Як правило, коли доросла людина починає вивчати медичну англійську, вона вже знає базову лексику та орієнтується в граматиці. Начебто, залишилося зовсім мало: поповнити словниковий запас професійними термінами, навчитися вільно висловлювати свою думку письмово та усно. В цілому, цей процес нескладний, проте коли щось не так, важливо не розчаровуватися і головне - продовжувати вивчення мови.

Пропонуємо розглянути найпоширеніші помилки, які допускають при самостійному вивченні англійської мови, які варто проаналізувати, щоб правильно організувати робочий процес та досягти бажаного результату.

 

1. НЕРЕАЛІСТИЧНІ ЦІЛІ

Скільки разів ви бачили оголошення про відкриття нової «супер школи іноземної мови» або початок «швидкого курсу», які обіцяють допомогти вам значно покращити рівень знань мови всього за декілька тижнів? Ніколи не довіряйте такій рекламі – це абсурд: неможливо вивчити жодну іноземну мову протягом такого короткого терміну, адже щонайменше вам потрібно налаштувати свій мозок думати по-іншому. В середньому, потрібно систематично вчити іноземну мову хоча б один рік, щоб «з нуля» досягти хорошого результату.

Зважаючи на це, потрібно чітко визначити ціль для вивчення англійської мови та поставити перед собою мету. Наприклад, можна орієнтуватися на європейську класифікацію рівнів володіння іноземною мовою: А – початківець (Beginner), B – середній (Intermediate) та C – просунутий рівень (Advanced). Крім цього, кожен з рівнів має два підрівні: слабший (1 lower) та підвищений (2 upper).

Не забувайте, що справжня мета – це вивчення мови для отримання нової і більш перспективної роботи, зміни кваліфікації, навчання чи практика в престижному закладі, участь у міжнародній конференції тощо. Ви повинні чітко розуміти, які вигоди передбачає знання англійської мови саме для вас.

 

2. НЕОРГАНІЗОВАНІСТЬ

Якщо ви вирішили навчатися самостійно, то повинні розуміти, що прогрес залежить виключно від вас та від того, наскільки ефективно ви плануєте свій час та графік занять. Відсутність методики та системності, постійні зміни – усе це перешкоди для досягнення цілей навчання. Пам’ятайте, що ніхто не може змусити вас вчити та використовувати англійську мову, якщо ви самі цього не зробите.

Плануйте свій час так, щоб виділяти щонайменше декілька хвилин на англійську мову щодня, або хоча б не рідше 3-4 разів на тиждень. Розробіть власний графік з зазначенням точного часу початку та закінчення занять. Дотримуйтеся встановленого плану і не пропускайте заняття.

 

 

3. Без повторення вивченого

Вдосконалюючи свої знання англійської, керуйтеся правилом «менше, але якісніше». Інакше термін, який ви вивчили вчора, ви не згадаєте через кілька днів, бо мозок «видаляє» непотрібну і незатребувану інформацію.

 Намагайтеся регулярно виділяти час для повторення вивченого матеріалу, найкраще – кілька разів на тиждень з певним інтервалом. Наприклад, через день, потім через 3-4 дні, а в ідеалі ще й третій раз – через тиждень. Завдяки цій методиці, вивчений матеріал закріпиться в довготривалій пам'яті, тож ви зможете швидко пригадати його в разі необхідності.

 

4. ВИВЧЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІВ

Забудьте про зубріння окремих слів, натомість намагайтеся запам’ятовувати цілі фрази, словосполучення або навіть речення. Адже це контекст, в якому вживається слово чи термін. Таким чином, ви запам’ятаєте не лише як писати, а і як вимовляти та в якому контексті вживати те чи інше слово. Використовуючи цей підхід, ви зможете збагатити ваш словниковий запас потрібною лексикою в п’ять разів швидше. Крім того, це сприяє розвитку асоціативної пам’яті.

 Як правило, багатозначність англійських слів «ускладнює життя», але тільки до тих пір, поки ви не почнете читати профільні тексти мовою оригіналу. Звісно, спершу ви майже нічого не будете розуміти, проте певні слова чи фрази, які часто повторюються, все ж відкладуться у вашій пам’яті. Якщо не одразу, то згодом ви пригадаєте їх, коли побачите в тексті чи словнику, і вам буде легше уявити контекст, в якому їх треба використовувати. Ви ж все одно дивитись фільми чи серіали, то чому б не переглянути їх мовою, яку вивчаєте?

  

5. ФОКУС НА ГРАМАТИЦІ

Зубріння граматичних правил – це одна із найпопулярніших та найбільш небезпечних помилок. Якщо ваша мета – користуватись англійською мовою, говорити та розуміти інших, то варто розвивати саме ці навички, а не лише вчити теорію. Граматика – це лише один із компонентів мови, а її розуміння – один із інструментів володіння мовою.

Як правило, на освоєння англійської граматики потрібен певний період, а спілкування в режимі реального часу відрізняється високою швидкістю та необхідністю комбінації логічного й асоціативного розуміння. У вас не буде достатньо часу, щоб згадувати сотні завчених правил просто для того, щоб дати відповідь чи висловити власну думку. Найкращий спосіб – це вивчення базових правил, а потім освоєння граматики англійської мови на підсвідомому та інтуїтивному рівні в процесі активного спілкування. Тобто усі навички варто тренувати одночасно.

  

6. ВІДКЛАДАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ПРАКТИКИ

Звичайно, якщо ви вчите англійську «з нуля», вам потрібно трохи часу, щоб засвоїти базові слова та найпростіші граматичні правила. Але затягувати з їх використанням також не варто, бо спілкування англійською мовою – це навичка, яку можна розвивати та вдосконалювати лише на основі практики.

Принцип послідовності тільки відтягує досягнення результату: замість того, щоб  90% часу приділяти вивченню граматичних конструкцій, варто зосередити увагу – приблизно 60% – на розумінні мови на слух та розвитку мовленнєвих навичок, а також посиленій роботі над вимовою та інтонацією. На початковому рівні це може бути фоновий музичний супровід, навчальні тексти, відео і подкасти, а на вищих рівнях – новини, профільні аудіокниги чи фільми.

Якщо ви хочете вільно спілкуватись англійською, не відкладайте до кращого моменту, а одразу пробуйте. Вивчайте англійську граматику та лексику, читайте тексти мовою оригіналу, слухайте носіїв, повторюйте за ними фрази, розмовляйте. Постійна мовленнєва практика – це ключ до вільного володіння англійською чи будь-якою іншою іноземною мовою.

 

7. СТРАХ ПОМИЛОК

Страх блокує: «Як я буду розмовляти, якщо знаю всього кілька слів? З мене будуть сміятись, адже я не завжди правильно вживаю часи / довго думаю над відповіддю / плутаю слова…». Але ж не помиляється лише той, хто нічого не робить! І навіть носії мови допускають помилки й неточності під час розмови.

Насправді помилки – це невід’ємна складова будь-якого навчального процесу та необхідна умова для розвитку і вдосконалення. Не варто зациклюватися на помилках чи засмучуватися через них. Краще зосередьтеся на самому процесі спілкування та вивчення мови, подолайте свій страх, полюбивши помилки та сприймаючи їх як частину процесу. Це нормально. Ваша головна мета – навчитися висловлювати власні думки таким чином, щоб інші вас розуміли. З часом ви перестанете допускати помилки і будете вільно спілкуватися.

Зверніть також увагу, що носії англійської мови у щоденному спілкуванні практично не користуються незрозумілими фразами, які ви можете знайти в серйозних підручниках. Тому не забувайте про вивчення ідіом, фразових дієслів, сленгу. Корисно розуміти й відмінності між стилями: наприклад, ви можете замінювати розмовні фрази на відповідники в офіційно-діловому стилі та навпаки: “Let me know” –> “Please, inform me of”. Крім цього, правильна інтонація та необхідні смислові акценти привернуть увагу співрозмовника та сприятимуть кращому розумінню розмови.

 

8. НЕБАЖАННЯ ЧИТАТИ МОВОЮ ОРИГІНАЛУ

Нам пощастило жити у світі, де кількість ресурсів та матеріалів для навчання є невичерпною, тому не варто обмежувати себе одними курсами чи підручниками. Так, читання іноземних газет, журналів і книг – це спочатку досить складне заняття. Але не потрібно знати кожне написане слово, щоб зрозуміти загальний зміст тексту.

Варто регулярно читати і вчитися визначати значення лексичних одиниць за контекстом. Це допоможе не тільки розширити словниковий запас, але і навчитися правильно будувати фрази та висловлювання. Крім цього, читання зробить процес вивчення мови не тільки в рази ефективнішим, але і набагато приємнішим та кориснішим.

 

 

9. ІГНОРУВАННЯ ВИМОВИ

Мову необхідно вчити в комплексі, але чомусь про цю частину найчастіше забувають. Вимова – найперший критерій, за яким іноземці несвідомо оцінюють рівень володіння мовою. Крім цього, відносна відсутність акценту неабияк додає впевненості під час розмови з носієм мови. 

Тому не забувайте про вимову, прислухайтеся до носіїв та повторюйте слова і фрази за ними. Не обмежуйтесь лише окремими звуками та словами, але звертайте увагу і на англійську інтонацію та мелодику.

 

10. НАДТО ДОВГІ ПЕРЕРВИ

«Ну, я взагалі-то на роботу ходжу!»- скажете ви.  Але це питання розстановки пріоритетів, визначення чітких дедлайнів та розуміння мотивації. Вивчення будь-якої мови — це тривалий та складний процес, тим більше, якщо робити перерви.

Звісно, ви не зможете присвятити вивченню англійської мови весь свій час. Але знайти півгодини чи годину на день для того, щоби повторити матеріал, вивчити десять нових слів, прочитати коротку статтю чи переглянути 1 серію серіалу мовою оригіналу можна навіть у громадському транспорті по дорозі на роботу, в черзі за кавою чи під час обідньої перерви.

 

Отже, до основних факторів, від яких залежить успіх вивчення та використання англійської мови належать правильне визначення мети, розробка чіткого плану занять, системний підхід та регулярне повторення вивченого матеріалу, робота над помилками на всіх рівнях (лексика та граматика, вимова та інтонація), розуміння міжнародного мовленнєвого етикету, регулярна практика та спілкування з англомовними людьми з різних країн.

Читайте також