Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Перші успіхи України на шляху до універсального покриття медичними послугами

28 травня 2019
3292

28-29 травня в Києві проходить перша Національна конференція щодо боротьби з неінфекційними хворобами за підтримки ВООЗ.

У рамках панельної дискусії на тему “Прогрес України в забезпеченні загального охоплення послугами охорони здоров'я і роль первинної медичної допомоги в боротьбі з неінфекційними захворюваннями” заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк розповів про трансформацію первинної ланки медицини.

“Зміни в медичній системі в Україні почались з первинної ланки медицини, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Ми ввели вільний вибір лікаря, прив'язали фінансування до числа пацієнтів, зробили їх зарплати гнучкими і орієнтованими на результат. Спрацювало на 100%”,- розповідає Павло Ковтонюк і одразу додає, що такий підхід дозволив досягти ефективних змін при незначному інвестуванні зі сторони держави.

“Ми інвестуємо 20% нашого бюджету на охорону здоров'я в покриття 80% потреб в лікуванні людей”,- наводить приклад Павло Ковтонюк.

Павло Ковтонюк додав, що зараз Україна знаходиться в процесі створення повноцінного інституту первинної медичної допомоги.

“Наше завдання - зробити цей сервіс максимально ефективним. Нам потрібно переконати людей, що їм потрібна ця послуга. Люди повинні вирішувати свої проблеми зі здоров'ям зі своїм сімейним лікарем. Це наша кінцева мета”,- говорить Ковтонюк.

Такі кроки особливо важливі для хронічно хворих пацієнтів. В Україні вже діє програма «Доступні ліки» на рівні ПМСД для людей з гіпертонією, діабетом другого типу і астмою. Також Україна забезпечена всіма необхідними вакцинами на 100%. “І тепер нам потрібно розширювати послуги первинної допомоги для людей - додати паліативну допомогу, ведення вагітності, психологічну підтримку, послуги з лікування туберкульозу та ВІЛ і т. д. Ми повинні забезпечити, щоб люди могли отримувати їх на рівні спільноти”,- завершив свій виступ Павло Ковтонюк.

Нагадаємо, що зміни на первинній ланці медицини розпочались з січня 2018 року. Кожен українець вперше отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. У державних або приватних медзакладах. Більше 27,5 мільйони людей скористалися цією можливістю і долучилися до змін.

Усі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Не за розмір приміщення, кількість ліжок або ж медперсоналу. Дохід залежить від обсягу роботи. Для багатьох лікарів, медсестер та медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10, 15 і 20 тис. грн.

Читайте також