Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Нацслужба здоров’я оголосила «другу хвилю» підписання договорів із медзакладами

25 липня 2018
6335

Національна служба здоров’я України опублікувала друге оголошення про укладення договорів із закладами охорони здоров’я, що надають первинну допомогу.

Медичні заклади мають подати усі необхідні документи в електронному вигляді до 3 серпня 2018 року. У Нацслужбі здоров’я наголошують: не відкладайте цей важливий крок на останній день, аби мати час на виправлення можливих помилок.

15 серпня 2018 року стане відомо, яким закладам первинної медичної допомоги з жовтня Нацслужба здоров‘я почне оплачувати послуги за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоби підписати договір з НСЗУ, медзаклад має до 3 серпня 2018 року подати всі необхідні документи, їх перелік вказано на сайті НСЗУ. Перед цим радимо зробити три простих кроки:

1. Перевірити, що ліцензія на медичну практику є чинною і строк її дії не спливає

Особливо це стосується тих комунальних закладів, які пройшли процедуру автономізації. Закон дозволяє таким підприємствам працювати за «старою» ліцензією лише три місяці з моменту реорганізації, після спливу яких вона підлягає анулюванню. Тому заклад повинен використати цей час, щоб подати документи до МОЗ на отримання нової ліцензії на комунальне підприємство.

2. Отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП), яким будуть скріплюватися документи

Важливо, щоб ЕЦП був виданий на ім’я керівника закладу охорони здоров'я. При перевірці ЕЦП обов'язково повинні відображатися код ЄДРПОУ, правильна назва закладу та ПІБ керівника. Перевірити свій підпис керівник може на сайті Центрального засвідчувального органу https://czo.gov.ua/online-ecp.

Увага! Якщо при перевірці ЕЦП не відображається хоча б один з трьох вищезазначених елементів, Нацслужба не зможе прийняти такий підпис.

Звертаємо увагу, що керівник медзакладу має накладати ЕЦП саме як службова особа цього закладу, а не як приватна особа. Також не прийматимуться документи, скріплені електронними печатками замість ЕЦП керівника.

3. Відкрити рахунок у банку

НСЗУ може перераховувати медзакладу кошти за договором тільки на рахунок, відкритий у банку. Казначейський рахунок для цього не підходить. Рахунок можна відкрити у будь-якому приватному або державному банку.

 

160 комунальних і приватних медзакладів, що підписали договори із Нацслужбою здоров’я у червні, у липні отримали фінансування відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, та додатково — за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладів, але ще не обрали лікарів. Це медзаклади, що надають медичні послуги пацієнтам з 21 області України. Сукупно у липні на їхні рахунки надійшло 253,7 млн грн.

Для більшості закладів це значно більше коштів, ніж вони отримували щомісяця до впровадження змін у фінансуванні системи охорони здоров’я.

До кінця року всім медичним закладам первинки необхідно змінити свій статус на неприбуткове підприємство, приєднатися до електронної системи, виконати базові вимоги і укласти договір з НСЗУ. З 2019 року заклади, які надають первинну медичну допомогу, отримуватимуть оплату за послуги тільки за договорами з Нацслужбою здоров’я.

Читайте також