Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Київ готовий підписувати декларації з пацієнтами

28 березня 2018
4021

Головні лікарі 28 київських центрів первинної медико-санітарної допомоги  зустрілися із заступником міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком. Усі київські заклади первинної медико-санітарної допомоги готові розпочати з квітня кампанію «Лікар для кожної сім’ї», повідомила директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.  Це означає, що вони підключені до електронної системи охорони здоров’я і готові підписувати декларації з пацієнтами.

Підписання декларацій починається з 2 квітня. Саме з цього дня стартує національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Порядок підписання декларацій регулює наказ МОЗ №503 «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу». Заклади, готові до підписання декларацій, ви впізнаєте за наліпкою на дверях «Тут можна обрати свого лікаря».

Заступник міністра Павло Ковтонюк нагадав, що уже з липня заклади ПМД зможуть укласти договір з Національною службою здоров’я і почати отримувати пряме фінансування від держави за обслуговування пацієнтів. Оплата за договорами буде здійснюватися за тарифом - ставкою за одного пацієнта, який підписав декларацію.

“Заклади охорони здоров’я повинні подбати, щоби у пацієнтів була повна інформація про заклад. Так, у кожному медзакладі пацієнт має бачити назву ЦПМСД чи амбулаторії, графік роботи, контактний телефон і перелік основних послуг, що надає заклад. Також повинна бути інформація про лікарів: прізвище, ім’я, по батькові, лікарська спеціальність (терапевт/педіатр/сімейний лікар), стаж роботи, кваліфікаційна категорія, адреса прийому, номер кабінету, графік роботи, контакти (усі або хоча б один з варіантів: номер телефону та електронна пошта лікаря чи реєстратури, яка організовує контакт лікаря та пацієнта)», - наголосив Павло Ковтонюк.

На зустрічі детально проговорили процедуру підписання декларації пацієнтами. У розмові з лікарями заступник міністра наголосив, що декларації, підписані в тестовому режимі, перепідписувати не потрібно, а медзаклади не мають права заповнювати паперові декларації, збирати паспортні дані чи складати списки пацієнтів до підключення до електронної системи охорони здоров’я.

Кампанія з вибору лікаря є безстроковою, вона тільки починається в квітні і триватиме стільки, скільки необхідно.