Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

462 медзаклади підписали договори з Нацслужбою здоров’я

16 серпня 2018
6506

15 серпня Національна служба здоров’я оголосила про завершення «другої хвилі» контрактування закладів, які надають послуги первинної медичної допомоги.

З жовтня 2018 року на фінансування за тарифами перейдуть 389 комунальних медичних закладів, 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри і терапевти.

Цього разу до нового механізму фінансування приєдналися заклади з усіх областей України. Лідерами з кількістю поданих заяв та підписаних договорів стали Харківська (58 договорів) та Львівська області (34 договори). Зокрема, з Нацслужбою здоров’я починають роботу всі комунальні заклади Харкова, Львова, Сум, Рівного, Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Маріуполя, Мукачева та багатьох інших міст, містечок і сіл. Повний перелік закладів можна переглянути в електронному трекері Національної служби здоров’я: перелік.

Заклади, які підписали договори у серпні, уже з жовтня 2018 року почнуть отримувати оплати за надання медичних послуг сімейними лікарями, терапевтами і педіатрами від Нацслужби здоров’я. До цього часу вони продовжуватимуть фінансуватися за субвенцією.

«Багато областей, з яких не було жодної заяви, цього разу змінили своє ставлення до медреформи. Мова про Луганський, Тернопільський, Волинський регіони. В одній Тернопільскій області наразі маємо 21 партнера. Звісно, на перехід на нову форму фінансування інші медзаклади надихнули результати чемпіонів "першої хвилі". Завдяки підписанню договорів з Нацслужбою здоров'я багато головних лікарів підняли зарплатні персоналу в 2-3 рази. Ми обіцяли гідне та справедливе фінансування в системі охорони здоров’я і ми дотримались свого слова», — зазначив голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

Загалом уже 623 медичних заклади працюють з Національною службою здоров’я. Медзаклади, які уклали договіри з НСЗУ, обслуговують загалом 23 млн. людей. З них понад 10 млн. вже обрали своїх лікарів.

Інші комунальні медзаклади, що надають первинну допомогу, мають підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року. З 2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами. Точні дати «третьої хвилі» укладання договорів Нацслужба здоров’я оголосить найближчим часом.
Нагадаємо, кожен третій українець уже обрав свого лікаря. У Харківській, Вінницькій та Полтавській областях декларацію про вибір лікаря підписав кожен другий житель. З липня в Україні послуги первинної медичної допомоги надаються за чітким переліком: https://bit.ly/2tISVtz. Усі послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів оплачуються у повному обсязі із грошей платників податків.