Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Публічне громадське обговорення Антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр.

9 листопада 2018
3959

ПОВІДОМЛЕННЯ
про публічне громадське обговорення Антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр.

 

З метою забезпечення вивчення та врахування думки громадськості, на офіційному веб-сайті МОЗ України для публічного громадського обговорення розміщено проект антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр.

 

Проект антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр. розроблений з метою ідентифікації корупційних ризиків в діяльності Міністерства, визначення адекватних заходів з їх усунення чи мінімізації.

 

Публічне громадське обговорення буде проведено 19.11.2018 о 10 год. 00 хв. в приміщенні МОЗ України (м. Київ, вул. М.Грушевського, 7) в формі засідання Комісії з оцінки корупційних ризиків та моніторингу виконання антикорупційної програми МОЗ України за круглим столом за участі експертів, представників громадських організацій з питань запобігання корупції у сфері охорони здоров'я (за попередньою реєстрацією). На засіданні за круглим столом будуть обговорені подані пропозиції до проекту Антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр.

 

Пропозиції та зауваження просимо надсилати до:

 

Міністерства охорони здоров'я України за адресою - 01601, м. Київ-601, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected]; тел. (044) 200 06 71, Мусіяка Світлана Сергіївна.

 

Пропозиції та зауваження до проекту антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр., заявки на участь у засіданні Комісії з оцінки корупційних ризиків та моніторингу виконання антикорупційної програми МОЗ України приймаються до 15 год. 16.11.2018 на e-mail: [email protected].

 

Проект антикорупційної програми МОЗ України на 2018-2020 рр. оприлюднений шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.

 

Результати проведеного публічного громадського обговорення будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua у визначені законодавством строки.

 


 

ПРОЕКТ

 

АНТИКОРУПЦІЙНА ПРОГРАМА МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НА 2018-2020 рр.

 

І. Загальні положення

 

Антикорупційну програму Міністерства охорони здоров'я України на 2018-2020 рр. (далі - Антикорупційна програма) прийнято на виконання статті 19 Закону України «Про запобігання корупції», Методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів виконавчої влади, затвердженої рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 02.12.2016 № 126, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.12.2016 за № 1718/29848.

 

Метою Антикорупційної програми є створення ефективної системи запобігання та протидії корупції на основі засад формування та реалізації антикорупційної політики в структурних підрозділах Міністерства охорони здоров'я України (далі - МОЗ України або Міністерство).

 

II. Визначення засад загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції у відповідній сфері, заходи з їх реалізації, а також з виконання антикорупційної стратегії та державної антикорупційної програми

 

Міністерство охорони здоров’я України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

 

МОЗ України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, захисту населення від інфекційних хвороб, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження), забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

 

МОЗ України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Кабінету Міністрів України, Президента України та іншими актами законодавства України.

 

Заходами з реалізації загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції у сфері діяльності МОЗ України є:

 

- залучення громадськості до формування та реалізації загальної відомчої політики щодо запобігання корупції, взаємодія МОЗ України з інститутами громадянського суспільства, підприємствами, установами, організаціями та громадянами, які надають МОЗ України допомогу у запобіганні корупції;

 

- надання можливості громадськості та галузевим експертам доступу до важливої інформації, що має бути опублікована в рамках відкритості діяльності Міністерства;

 

- розгляд та впровадження нових антикорупційних механізмів;

 

- забезпечення відкритого доступу до публічної інформації та дотримання принципів прозорості при публічному висвітлюванні на офіційному веб-сайті МОЗ України ;

 

- забезпечення конфіденційності інформації про осіб, які добросовісно повідомляють про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, або про факти підбурення їх до вчинення корупційних правопорушень;

 

- виявлення ризиків, які негативно впливають на функції з виконання завдань в МОЗ України;

 

- контроль за станом подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, посадовими особами МОЗ України ;

 

- проведення службових розслідувань та вжиття заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, повідомлення про такі випадки спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції;

 

- здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства, у тому числі шляхом опрацювання уповноваженим підрозділом проектів нормативно-правових та організаційно-розпорядчих актів Міністерства щодо наявності корупційних ризиків та відповідності законодавству;

 

- вжиття заходів щодо недопущення корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних із корупцією в структурних підрозділах МОЗ України;

 

- проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно- правових актів, що розробляє МОЗ України;

 

- вжиття заходів щодо виявлення конфлікту інтересів та його усунення, здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів;

 

- проведення серед працівників Міністерства роз’яснювальної роботи із запобігання та виявлення корупції.

 

Враховуючи, що станом на дату підготовки Антикорупційної програми засади державної антикорупційної політики в Україні на період з 2018 року не визначені, діяльність МОЗ України в цьому напрямі буде визначена після прийняття відповідних нормативних актів.

 

Крім того, МОЗ України продовжує реалізацію заходів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 р. №803р «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади», розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2017 р. № 576-р «Про схвалення Стратегії комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції».

 

ІП. Оцінка корупційних ризиків у діяльності МОЗ України, заходи щодо усунення виявлених корупційних ризиків, особи, відповідальні за їх виконання, строки та необхідні ресурси

 

Згідно із наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.01.2018 № 113 «Про оцінку корупційних ризиків» у МОЗ розпочато оцінку корупційних ризиків у його діяльності.

 

Діяльність з оцінки корупційних ризиків здійснювалась комісією з оцінки корупційних ризиків та моніторингу виконання антикорупційної програми (далі – комісія), яка діє на підставі наказів МОЗ України від 01.08.2017 №889 (зі змінами), від 02.11.2018 №2011. Також до роботи комісії залучалися інші працівники МОЗ, які надавали інформацію, необхідну для проведення оцінки корупційних ризиків.

 

З метою залучення представників громадськості та експертів, які володіють знаннями про внутрішнє і зовнішнє середовище МОЗ та мають досвід у сфері його діяльності, до процесу оцінки корупційних ризиків у діяльності МОЗ, оголошення та наказ про початок оцінки корупційних ризиків були опубліковані на офіційному веб-сайті МОЗ 18 та 22 січня 2018 року відповідно.

 

З цього моменту розпочалася робота щодо визначення об’єктів оцінки, джерел інформації та їх опрацювання на предмет наявності корупційних ризиків, їх попередньої ідентифікації та оцінки, визначення потенційних заходів щодо усунення корупційних ризиків.

 

Крім того, до оцінки корупційних ризиків в діяльності МОЗ було запрошено Громадську раду при МОЗ України, пропозицій від якої не надійшло.

 

В ході проведення оцінки корупційних ризиків були враховані рекомендації НАЗК, висловлені агентством до Антикорупційної програми МОЗ на 2017 рік відповідно до рішення комісії від 08.12.2017. Після отримання рішення НАЗК від 23.08.2018 №1855 «Про відмову в погодженні (непогодження) антикорупційної програми МОЗ України на 2018 рік» з метою врахування та усунення виявлених недоліків було проведено додаткову оцінку корупційних ризиків в діяльності МОЗ України на 2018-2020 рр.

 

Комісією, відповідно до вимог Методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів влади, затвердженої рішенням Національного агентства від 02.12.2016 № 126, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.12.2016 за № 1718/29848, ідентифіковано корупційні ризики, здійснено їх формальне визначення та проведено оцінку виявлених корупційних ризиків.

 

За результатами оцінки корупційних ризиків підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків у діяльності МОЗ, чинники корупційних ризиків та можливі наслідки корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією (додаток 1 до звіту) та пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків, які викладені у таблиці оцінених корупційних ризиків та заходів щодо їх усунення (додаток 2 до звіту).

 

IV. Навчання та заходи з поширення інформації щодо програм антикорупційного спрямування

 

Для забезпечення проведення серед посадових осіб МОЗ України роз’яснювальної роботи із питань запобігання, виявлення і протидії корупції Сектором оцінки та усунення корупційних ризиків проводитимуться такі заходи:

 

проведення профілактичних бесід при прийомі на роботу та звільненні з посади державних службовців МОЗ України;

 

проведення для працівників МОЗ України навчання щодо запобігання конфлікту інтересів;

 

проведення семінарів-нарад щодо запобігання корупції для керівників уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МОЗ України;

 

проведення постійної роз’яснювальної роботи для працівників структурних підрозділів МОЗ України та для працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МОЗ України.

 

Перелік запланованих навчальних заходів наведено у додатку 2.

 

Поширення інформації щодо програм антикорупційного спрямування та діяльності МОЗ України в цьому напрямі буде здійснюватися через офіційний веб-сайт Міністерства.

 

V. Процедури щодо моніторингу, оцінки виконання та періодичного перегляду Антикорупційної програми

 

Моніторинг стану виконання Антикорупційної програми МОЗ України здійснює комісія з оцінки корупційних ризиків та моніторингу виконання антикорупційної програми шляхом розгляду узагальненої інформації про виконання заходів відповідальними особами, яка подається на розгляд комісії Сектором з оцінки та усунення корупційних ризиків на підставі звітів виконавців.

 

Керівники самостійних структурних підрозділів МОЗ України щомісяця, до 10 числа наступного за звітним місяця, надають Сектору оцінки та усунення корупційних ризиків інформацію про стан виконання закріплених за ними заходів відповідно до стану реалізації та ефективності очікуваних результатів.

 

Сектор оцінки та усунення корупційних ризиків щоквартально, до 15 числа наступного за звітним місяця, інформує комісію про стан виконання Антикорупційної програми.

 

Пропозиції щодо перегляду Антикорупційної програми вносяться Сектором оцінки та усунення корупційних ризиків, іншими зацікавленими особами (структурними підрозділами МОЗ України) на розгляд комісії.

 

Антикорупційна програма МОЗ України переглядається в разі внесення змін до законодавства (в тому числі прийняття антикорупційної стратегії), виявлення нових корупційних ризиків, виявлення неефективних заходів за результатами щоквартального моніторингу, а також за результатами опрацювання обов’язкових для розгляду пропозицій Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

Рішення про внесення змін до Антикорупційної програми, за результатами її перегляду, приймає Міністр охорони здоров'я України за поданням комісії протягом 30 днів з дня проведення відповідного засідання.

 

Завідувач Сектору оцінки
та усунення корупційних ризиків
С. Мусіяка