Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

За тиждень в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло на 20 % більше людей, ніж минулого тижня

19 жовтня 2023
1257

В Україні спостерігається збільшення кількості хворих на гострі респіраторно-вірусні інфекції, які є традиційними для осінньо-зимового періоду. За попередній тиждень, з 9 по 15 жовтня, в країні зареєстрували 143 300 випадків захворювань (ГРВІ, COVID-19 та грип), що на 20 % більше, ніж тиждень тому. Серед них — 84 956 дітей віком до 17 років. Найбільше хворих у Київській, Рівненській та Житомирській областях. Найменше випадків захворювання зареєстровано у Запорізькій та Херсонській областях.

Загалом по Україні 3 330 людей потрапили до лікарень з захворюваннями на ГРВІ, грип та COVID-19. Серед пацієнтів, які потребували госпіталізації, 57 % — діти віком до 17 років. З 9 по 15 жовтня в країні зареєстровано 34 летальних випадки внаслідок COVID-19, серед людей старше 35 років. Летальних випадків внаслідок грипу — не зареєстровано. Грип штаму А виявили в Івано-Франківській області, в Чернівецькій області циркулює грип типу В.

Найдієвіша профілактика грипу – це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою, однак не входить до переліку безоплатних вакцин. В Україні доступні дві вакцини — французького та корейського виробництва — проти грипу, які пройшли державний контроль відповідності показникам якості та продаються в аптеках. Майже 7 тисяч українців вже зробили щеплення проти грипу. 

Вакцинація проти COVID-19 залишається безоплатною для кожного українця. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer). 

Нагадаємо, наприкінці вересня МОЗ затвердило рекомендації щодо пріоритетних груп населення та проведення додаткової вакцинації проти COVID-19 у 2023-2024 роках. Бустерне — додаткове щеплення — рекомендоване людям, старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби; особам, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України.