Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

З початку року на кір захворіло більше 45 тисяч українців. Єдиний надійний захист — вакцинація

6 травня 2019
6427

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом 18-го тижня 2019 р. на кір захворіли 1 399 людей — 778 дорослих і 621 дитина. Щеплення — єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Із 25 квітня до 2 травня найбільше нових випадків кору зареєстровано у Харківській обл. (327 хворих: 254 дорослих і 73 дитини), м. Київ (132 хворих: 78 дорослих і 54 дитини), Тернопільській (130: 30 дорослих і 100 дітей), Київській (111: 60 дорослих і 51 дитина), Рівненській (74: 25 дорослих і 49 дітей) областях. 

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 2 травня 2019 р.) на кір захворіло 45 147 людей — 21 121 дорослий і 24 026 дітей. Від ускладнень кору померло 16 людей. На попередньому тижні від ускладнень кору померла 12-річна дитина, яка не могла бути щеплена через протипокази до вакцини. Захистити таких людей можливо лише колективним імунітетом. Загалом з початку спалаху на кір захворіло більше 100 тис. людей, 37 з яких померло.

МОЗ України спільно з місцевою владою продовжує спеціальні заходи, щоби зупинити спалах кору в країні. Найближчим часом “спецоперація” для подолання спалаху кору розпочнеться у Хмельницькій області, де щотижня зростає кількість нових випадків хвороби. На засіданні комісії з ТЕБ та НС при Хмельницькій ОДА було схвалено план додаткових заходів з вакцинації проти кору дітей області в рамках спецоперації з імунізації, ініційованої Міністерством охорони здоров’я України. Мета — підвищити рівень охоплення щепленнями, щоб захистити жителів області від кору.

Нагадаємо, що упродовж першого кварталу спецоперація для підвищення рівня вакцинації і подолання кору тривала у Львівський області. У результаті 90% дітей регіону мають захист від кору і Львівщина не є лідером серед областей з найвищими показниками захворюваності на кір.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 2 травня в Україні було 954 776 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, наразі можна ЛИШЕ у комунальних (“державних”) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри. На початку літа приватні медзаклади, лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем щеплень, закуплені за кошти держбюджету.

Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

Читайте також