Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ представила глобальний план дій для підвищення рівня фізичної активності

5 червня 2018
7570

Регулярна фізична активність є ключовою для профілактики і лікування неінфекційних хвороб, серед яких захворювання серця, інсульт, діабет, рак. Водночас, за даними ВООЗ, кожен п'ятий дорослий у світі і 4 із 5 підлітків 11-17 років недостатньо фізично активні. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я розробила «Глобальний план дій ВООЗ щодо підвищення рівня фізичної активності на 2018-2030 рр». 

План дій ВООЗ – це 20 рекомендацій в галузі політики, які направлені на формування більш активного суспільства, створення умов для людей різного віку і різних можливостей. План зокрема закликає підтримувати спеціальну підготовку медпрацівників та інших фахівців і використовувати цифрові технології.

У ВООЗ наглошують, що неінфекційні хвороби є причиною 71% смертей у всьому світі, а достатня фізична активність може суттєво знизити ці показники. Фізична активність не означає професійний спортивний підхід. Для позитивних зрушень можна відмовитись від ліфту і підніматись сходами, більше ходити пішки, їздити на велосипеді, активно відпочивати, танцювати та грати у рухливі ігри.

Профілактика хвороб і формування активного суспільства є важливою складовою трансформації системи охорони здоров'я в Україні. Так, згідно з Порядком надання первинної медичної допомоги, яким уже з 1 липня будуть керуватися абсолютно усі заклади «первинки», терапевти, педіатри та сімейні лікарі окрему увагу приділятимуть профілактиці хвороб і зокрема консультуватимуть, як перейти на здоровий спосіб життя.

Також в Україні діють спеціальні програми щодо навчання лікарів. Так, наприклад, уже цього місяця у двох містах – Львові та Полтаві – розпочнеться навчальний курс для лікарів первинної ланки. Впродовж двох місяців 300 фахівців – сімейних лікарів та педіатрів –  навчатимуться ефективніше спілкуватися з підлітками, використовувати скринінгові анкети, розроблені для України на основі досвіду Великобританії та США, щоби виявляти можливі ризики для здоров’я та вчасно надавати якісну допомогу. Профілактика і здоровий спосіб життя тут також є ключовими.

У грудні минулого року Міністерство охорони здоров’я разом із Центром громадського здоров’я та експертами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та здорового способу життя. Однією із семи базових рекомендацій є фізична активність. Нагадаємо, що щодена фізична активність забезпечує:

  • Зменшення ризику небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак. Зменшення ризику смертності від усіх причин
  • Зменшення ризику травм
  • Покращення функціонального стану кісток та суглобів
  • Поліпшення самооцінки та якості життя
  • Хороший апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі для компенсації енергетичних витрат та задоволення потреб організму в необхідних харчових речовинах.

Мінімальна тривалість помірної та середньої за інтенсивністю фізичної активності повинна становити 30 хвилин на день або 150 хвилин на тиждень. 

Докладніше: Рекомендації 

Читайте також