Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ оцінила програму “Доступні ліки”: українці тепер не обирають між їжею та ліками

18 жовтня 2018
5123

Понад 20% від усіх ліків у програмі пацієнти можуть отримати безоплатно.

Сьогодні, 18 жовтня 2018 року, Всесвітня організація охорони здоров’я представила результати детального вивчення  урядової програми “Доступні ліки” та рекомендації щодо її подальшого розвитку та реалізації.

“Лікарі підтвердили, що для багатьох пацієнтів Програма була єдиною можливістю отримати доступ до лікування. Крім того, одним із непередбачуваних її наслідків стало те, що деякі пацієнти з хронічним бронхітом зверталися з проханням змінити їм діагноз, щоб стати на облік,  як хворі на астму, і, таким чином, отримати право на безоплатне лікування (або лікування за зниженою вартістю) в межах Програми. Ця обставина свідчить про те, що Програма сприймається як засіб для населення отримати доступ до необхідних, дороговартісних препаратів. Вона також забезпечує додаткові причини для перегляду або розширення переліку лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню”, – йдеться в  звіті ВООЗ.

Програма “Доступні ліки” впроваджується в Україні оперативно і ефективно. МОЗ України вчасно прокомунікувало і пропрацювало правила програми з усіма стейкхолдерами, тому програма дуже швидко набрала суттєвих обертів.

Також ВООЗ відмітили позитивно тенденцію, яку забезпечують правила програми: безперервне лікування та систематичне відвідування лікаря, а отже, і постійний контроль за перебігом хронічних захворювань. Ще один важливий аспект програми полягає у тому, що пацієнт сам обирає конкретний бренд препарату (лікарі виписують рецепти за діючою речовиною, а не за торговою назвою препарату).

Програма “Доступні ліки” стала звичною для українців та першим маркером докорінних змін в системі охорони здоров’я. Вже понад 6,6 млн українців скористалися програмою та отримали ліки за понад 28 млн рецептами на суму 1,6 млрд грн. Нині у програмі бере участь 7 937 аптек.

Наразі за рецептом від лікаря на “Доступні ліки” пацієнт може обрати ліки з 261 препарату, 59 з яких – повністю безоплатні.

Європейське Бюро ВООЗ також підтримало минулорічну ініціативу МОЗ України щодо розширення програми “Доступні ліки” на препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту та для підтримки ментального здоров’я населення (від депресивних розладів).  Крім цього, в пріоритетні напрями розширення програми ВООЗ рекомендує додати ліки від хронічних обструктивних запалень легень, антибіотики широкого спектру, знеболювальні препарати (в тому числі для паліативної допомоги), стероїдні та нестероїдні протизапальні молекули.

Основні рекомендації ВООЗ стосуються удосконалення механізмів програми. Зокрема, йдеться про:

  • обов’язкове запровадження електронного рецепту та електронного звітування;
  • додаткове заохочення аптек, адже результативність програми залежить від доступу до аптек та економічних показників регіону.   

Звіт ВООЗ було презентовано усім стейкхолдерам: представникам з регіонів, аптечним закладам, фармвиробникам, Уряду, народним депутатам та громадськості.

Довідково: Для дослідження українського простору дії програми “Доступні ліки” ВООЗ залучила команду міжнародних і національних експертів. Значну технічну підтримку забезпечував проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Безпечні та ефективні ліки для українців" (проект SAFEMed) і Міністерство охорони здоров’я України. Процес збирання даних тривав з квітня по вересень 2018 року, а впродовж вересня–жовтня 2018 року було здійснено аналіз і представлено звіт. Для окремого детального інтерв’ю були обрані 7 регіонів за рекомендацією експертів та розроблених методичних установ. Інтерв’ю проводилися в м. Харків та Харківській області, в м. Львові та Львівській області, в м. Одеса та Одеському регіоні, Івано-Франківську та області, на Вінниччині та у Вінниці, у м. Херсоні та області, а також у м. Дніпро та регіоні.

Офіційний звіт ВООЗ буде опубліковано на сайті МОЗ України за два тижні.

Переглянути відео з прес-брифінгу: відео

Більше фото - у фотогалереї

Завантажити
Читайте також