Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Вимоги до лікарень щодо лікування інсультів з 2020 року будуть підвищуватися

24 червня 2019
8261

Одним з пріоритетів програми медичних гарантій на 2020 рік буде створення сучасних інсультних центрів для лікування інсультів за європейськими стандартами.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк взяв участь в «Літньому саміті з інсульту: гарячі теми — 2019». На саміті зокрема говорили про зміни у оплаті лікування інсультів у рамках програми медичних гарантій (гарантованого пакету медичних послуг) у 2020 році.

«Лікування інсультів та інфарктів буде оплачуватися за підвищеним тарифом у тих медичних закладах, які відповідатимуть підвищеному стандарту надання таких послуг. Це один з пріоритетів програми медичних гарантій у 2020 році. Це допоможе закладам розвивати ці напрямки», — розказав в ході саміту Павло Ковтонюк.  

У 2020 році всі медичні заклади будуть отримувати оплати за медичні послуги згідно з програмою медичних гарантій за договорами з Національною службою здоров’я України.

«До гарантованого пакету увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. Первинна допомога уже працює за новою моделлю. Зараз МОЗ України та Національна служба здоров’я працюють над цілим пакетом нормативних актів, що стосуються принципів фінансування інших видів медичних послуг», — додав Павло Ковтонюк.  

В Україні рівень інвалідизації через рік після перенесеного інсульту коливається від 76 до 85%, тоді як в країнах Західної Європи цей показник складає 25-30%.

Нагадаємо, що прийнятий план дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 роки встановлює цільові показники для впровадження доказово обґрунтованих профілактичних заходів і видів допомоги при інсульті. Серед стратегічних цілей до 2030 року — зменшити на 10% абсолютне число інсультів в Європі, лікувати ≥90% всіх пацієнтів з інсультом в Європі в спеціалізованих інсультних блоках, мати національні плани боротьби з інсультом, що охоплюють весь ланцюг надання допомоги, повністю впровадити національні стратегії з мультисекторальних втручань в сфері охорони здоров'я.

Читайте також